FEM EIENDOMMER: Ivar Tollefsens eiendommer som kommunen vil ta på forkjøpsretten ligger i Observatoriegata og Sven Bruns gate.

Vil ta fem eiendommer fra Tollefsen

Byrådsleder Raymond Johansen vil bruke forkjøpsretten på fem av Ivar Tollefsens eiendommer.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i et intervju Johansen har gjort med Dagens Næringsliv. Det var etter at Tollefsens selskap Fredensborg ikke meldte kjøp av leiegårdene til Oslo kommune at kommunen nå vil bruke forkjøpsretten. Ifølge DN vil byrådet kjøpe to leiegårder i Observatoriegata ved Solli Plass og tre i Sven Bruns gate ved Holbergs plass.

– Vi smeller til. Dette er mer enn et signal. For dette er bare starten, kommunen har et stort behov, sier Raymond Johansen til avisen.

De fem eiendommene er nå verdsatt til 250 millioner kroner, i henhold til takster kommunen har hentet inn. Men Johansen er ikke innstilt på å betale den prisen.

– Vi tar utgangspunkt i at det vi skal betale er leiegårdenes verdi på omsetningstidspunktet, sier byrådslederen til avisen.

– Både Boligbygg og Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) vet at de sannsynligvis ikke hadde kjøpt våre gårder om vi hadde husket å melde. At man nå i ettertid skal plukke opp en utilsiktet fordel, eller straffe gjennom billige kjøp, er kanskje ikke den rollen kommunen skal ha, skriver konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg i en e-post til DN.

Sven Bruns gate 1, 3 og 7 ble kjøpt i 2014. Fredensborg betalte til sammen 122,7 millioner kroner for de tre aksjeselskapene som eide eiendommene, med tillegg for alle eiendelene i selskapenes balanser unntatt eiendommene og eventuelle skattefordeler.

Observatoriegata 13/15 AS ble kjøpt i 2016. Fredensborg betalte 138 millioner kroner for aksjene med tillegg for kontanter og fordringer og fradrag for gjeld og kompensasjon for latent skatt som er knyttet til forskjellen mellom eiendomsverdi og eiendommens skattemessige verdi.

Forskjellen i eiendomsverdier og verdi på aksjeselskapene vil trolig gjøre at det blir et rettslig skjønn som fastsetter hva kommunen må betale for eiendommene.

– Hvis vi ikke blir enige om en pris, så må det vurderes i skjønnsretten, sier Raymond Johansen til DN.

Powered by Labrador CMS