FLATER UT: Analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen venter at bankmarginene flater ut.

Bankmarginen faller for femte kvartal på rad

UNION Gruppens bankundersøkelse for første kvartal viser nedgang i bankmarginene. Men nå ventes marginen å flate ut.

Publisert Sist oppdatert

– Bankmarginen faller for femte kvartal på rad. Snittmarginen for nye 5-årslån med 65 prosent belåning er 2,13 prosentpoeng, etter en nedgang på 2 basispunkter det siste kvartalet. I løpet av et drøyt år har marginen dermed kommet ned til sammen 32 basispunkter, sier analysesjef Robert Nystad i UNION Gruppen når han presenterer bankundersøkelsen for første kvartal.

Han presiserer samtidig at svarene til bankene spriker mer enn tidligere. To av bankene som er med i undersøkelsen svarte at bankmarginen nå har kommet svakt opp.

Siden sist undersøkelse i fjerde kvartal har femårs swaprente falt med 11 basispunkter til 1,8 prosent.

– Samlet finansieringskostnad for femårslån med full rentesikring er dermed 3,93 prosent, fortsetter Nystad.

I begynnelsen av 2018 økte femårsrenten, noe som ga stigende lånekostnader for eiendomsaktørene. Men i løpet av det siste året er oppgangen reversert som følge av nedgang i bankmarginen. Det gir samme lånekostnad som gjennom 2017.

– Vi tror at bankmarginen flater ut i denne omgang. For ett år siden var det rekordhøy fortjeneste i nye utlån til næringseiendom. Men ettersom både bankmarginen har falt og bankenes innlånskostnad har steget, er lønnsomheten betydelig redusert. Samtidig har bankene fortsatt høy utlånsvilje, og det er god konkurranse i markedet. Mange lån har blitt refinansiert i obligasjonsmarkedet de siste årene, noe som har frigjort mye kapasitet i bankene. Vi tror derfor at konkurransen mellom bankene bidrar til å holde marginen nede til tross for at innlånskostnaden har kommet litt opp, sier Nystad.

I obligasjonsmarkedet har kredittpåslagene falt noe siden toppen rundt årsskiftet.

– Påslagene er likevel høyere enn det det vi har vært vant til de siste årene, og for de børsnoterte eiendomsselskapene i Norge er kredittpåslaget 20 til 40 basispunkter høyere enn i fjor sommer, sier Nystad.

Powered by Labrador CMS