Utvikling

Skal spare 100 mill. på samarbeidskontrakt

Når Oslo storbylegevakt skal bygges for 3,2 milliarder kroner, er ambisjonen at en samarbeidskontrakt med entreprenørene skal gi store besparelser og færre konflikter.

STORPROSJEKT: Oslo storbylegevakt koster 3,2 milliarder kroner.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Den nye storbylegevakten på Aker Sykehus skal stå ferdig i 2023, med en prislapp på 2,3 milliarder kroner. Byggherre er Omsorgsbygg, mens ÅF Advansia er prosjektstyrer, Skanska er entreprenør og Cowi er valg som rådgivende ingeniører. Nå tar Omsorgsbygg og ÅF Advansia grep for å få så vellykket utbyggingsprosjekt som mulig. En samarbeidsmodell med entreprenøren skal gi 100 millioner kroner i reduserte kostnader og redusere konfliktnivået mellom de ulike partene i prosjektet. Oslo storbylegevakt skal derfor bygges ved en samarbeidsmodell fremfor en ren priskonkurranse.

– I en ordinær anbudskonkurranse priser entreprenørene et prosjekt de ikke kjenner, noe som ikke er et godt grunnlag. Så er det om å gjøre for entreprenøren om å få lavest mulig kostnader, noe som kan gå på bekostning av kvaliteten brukerne og Oslo kommune ønsker, sier Tor I. Hoel, prosjektdirektør i ÅF Advansia, som har prosjektledelsen i prosjektet.

– Jo mer komplisert et prosjekt er, desto viktigere er samspill med alle leverandørene. Det vi ønsker her, er å få til et samspill mellom leverandørene for å minimalisere risikoen i prosjektet. Dette vil resultere i riktig kvalitet og en lavere pris, sier Tore Fredriksen, konstituert adm. direktør i Omsorgsbygg Oslo KF.

Ifølge ÅF Advansia er det som skiller dette prosjektet fra andre, at det gjennomføres med en bredt anlagt entreprise med tidlig involvering av entreprenør, uten entreprisekostnad som en del av anskaffelsen.

«Kontraheringen av entreprenør er gjennomført med vekt på tilbudt team, erfaring og oppgaveforståelse. I samspillsfasen vil prosjektet fokusere på kostnader. I et tett samspill mellom prosjekteier, prosjektledelse, prosjekteringsgruppe og entreprenør ligger det et stort potensial i få finne forenklinger, byggbare løsninger og samtidig sørge for rett kvalitet», opplyser prosjektstyreren.

– Det har vært en åpen prosess. Prosjektet har gjennomført en markedsundersøkelse med blant annet direkte samtaler med entreprenørbransjen, samt en prosjektkonferanse i april i fjor. I samspillet benyttes prinsippene med åpen prisbok. Dette gir innsyn og anledning til intern og ekstern kontroll av prisnivå, samt en forutsigbar fortjeneste for entreprenør, forklarer Sepideh Moosavi, prosjektleder i Omsorgsbygg Oslo KF.

Noe av nøkkelen for å lykkes med prosjektet, er at alle parter kommer tidlig inn i prosessen. Sist uke var nærmere 40 nøkkelpersoner fra Omsorgsbygg, ÅF Advansia, Skanska, Nordic og Cowi samlet til oppstart. Hensikten var at prosjektet skulle få full fart fra starten mot samme mål.

– Vi har lagt hodet på blokken og det vil være et dårlig signal til bransjen å ikke få til dette. Heldigvis er det god energi og stemning i prosjektet ut fra startgropa. Det er satt sammen av en gjeng med løsningsorienterte lagspillere som ønsker å lykkes, sier Hoel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her kommer hotellet som sprenger høydegrensen
Aktuelt
Haare-leiren etter rettssaken mot konkursbo: – Vi ser på dette som en knusende seier
Juss
Ukens profil: Henter inspirasjon til coworking på reiser (+)
Karriere
Wenaasgruppen nærmer seg milliardresultat (+)
Aktuelt
Her stuper ledigheten til et rekordlavt nivå
Aktuelt
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Amerikalinjen åpner dørene
Aktuelt
Nytt fylke troner på hyttetoppen
Aktuelt
Nytt forvaltningsselskap
Aktuelt
AF Gruppen endrer i toppen
Karriere