Utvikling

Fra bil og betong til mennesker og liv

Vasakronans visjon med Sergelbyen er krystallklar. De vil transformere det nedslitte og utrygge sentrumsområdet til en ny og levende bydel.

SNART: Ved å legge til rette for at mennesker føler seg velkommen i Sergelstan, håper Vasakronan på å skape liv i gatene døgnet rundt.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Sergels Torg som er Stockholms absolutte sentrum ble innviet i 1967, og siden har den grå betongjungelen med massive kontorbygninger på alle kanter ligget nærmest urørt på bilens premisser. Men tiden hadde løpt fra dette området som ble bygd i og for en annen tid, noe både kommunen og eiendomsaktørene for flere år siden skjønte at de måtte gjøre noe med.

– Byen og de private eierne rundt Sergels Torg investerer over 15 milliarder svenske kroner i det vi nå kaller Sergelbyen. Vi har fokus på samarbeid, offentlig rom, trygghet og sikkerhet. Kort sagt – folk, liv, all, tid. Butikkene her taper mye omsetning på grunn av omstilling i handelen, men også fordi stedet oppleves som veldig utrygt, sa eiendomsutviklingssjef Anna Nyberg i den svenske eiendomsgiganten Vasakronan på Citykonferansen 2019.

Utdatert og utrygt

Renoveringsjobben i dette kvartalet begynte for ti år siden og er langt fra ferdig. Vasakronan som eier blant annet et av byen mest sentrale bygninger her, Sergelhuset, er lei av at alt foregår på bilens premisser.

– Hele Sergelbyen har et stort renoveringsbehov og lite attraktive fasader. Tenåringer drar ikke lenger hit i dag. Malmskillnadsgatan er bygd for biler med lukkede fasader og parkeringsplasser, ikke for mennesker. 3 av 4 stockholmere sier dette er byens hjerte, men 9 av 10 går likevel bare forbi. Det vi vil endre, vi vil at folk skal være her fra morgen til kveld, påpeker hun.

– Vi har jobbet med området siden Skandinaviska Enskilda Banken bestemte seg for å flytte. Ganske tidlig i prosessen fikk vi denne visjonen sammen med byen og andre eiendomsaktører. Her skal det bli butikker, kultur, service, utstillinger og arrangementer som trekker folk. Vi river en bit for å skape kommunikasjon opp på Malmskillnadsgatan og bygger en paviljong som landemerke. Dette skal bli byens selfieplass, sier Nyberg.

Vasakronan har som mange andre utviklere og ikke minst storbyer, skjønt at bilen skal ut av sentrum.

FØR: Malmskillnadgatan ble bygd for biler. Det vil Vasakronan gjøre noe med.

– 50.000 mennesker passerer her hver dag, men har ingen grunn til å stoppe. Det vil vi endre. Byen sier nei til å gjøre Malmskillnadsgatan bilfri, men vi gjør den smalere for her skal det finnes restauranter og liv fra morgen til kveld. Vi bryter opp den lange fasen med ulike overflater slik at den oppfattes tredelt, sier hun.

Neste steg er å bygge leiligheter. Ikke høyt oppe i etasjene, men på bakkeplan.

– De 34 leilighetene er en liten, men viktig del av transformasjonen. Ved å legge dem på gateplan øker vi trygghetsfølelsen for dem som passerer utenfor. Og som en avslutning på kvarteret bygger vi en offentlig takterrasse med plass til 500 mennesker i tillegg til terrasser for kontorene, sier hun.

Andre tider

Nyberg trekker frem mange faktorer i transformasjonen av Sergelstan. Som at eiendomsaktører som leier ut må skjønne at verden går videre.

– Fleksibilitet er en av de viktigste trendene innen kontorutleie. Folk jobber ikke 9-17 mer, og hverken firmaer eller ansatte vet hvor de er i morgen. De tegner ikke tiårskontrakter lenger, de vil flytte inn i kontorene i morgen og da skal alt de trenger være på plass. Arbeidsgiverne har et ansvar for å tilby gode forhold og være så attraktive at de tiltrekker seg de beste hodene. Vi får også mer coworking der folk deler ressurser. For å møte denne trenden må man være smart på utleie, og det skal vi bli, sier hun og understreker at uansett hva Vasakronan gjør i Sergelstan er det visjonen om liv døgnet rundt som teller.

– Også innen handel står vi foran hybrider. Du skal kunne kjøpe negllakk og få stelt håret ditt på samme sted. I gaten utenfor skal du ha muligheten til å mingle, kjøpe og spise lunsj, trene og parkere sykkelen din. Vi vil det skal være folk i gatene hele tiden, poengterer hun.

FAKTA

Vasakronan er Sveriges største eiendomsselskap med 174 eiendommer som måler 2,4 millioner kvadratmeter.

De eier og utvikler næringseiendom i Stockholm, Göteborg, Malmö og Uppsala.

Eiendommene har en verdi på 139 milliarder kroner.

Vasakronan har over 300 ansatte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Her kommer hotellet som sprenger høydegrensen
Aktuelt
Haare-leiren etter rettssaken mot konkursbo: – Vi ser på dette som en knusende seier
Juss
Ukens profil: Henter inspirasjon til coworking på reiser (+)
Karriere
Wenaasgruppen nærmer seg milliardresultat (+)
Aktuelt
Her stuper ledigheten til et rekordlavt nivå
Aktuelt
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Amerikalinjen åpner dørene
Aktuelt
Nytt fylke troner på hyttetoppen
Aktuelt
Nytt forvaltningsselskap
Aktuelt
AF Gruppen endrer i toppen
Karriere