SMÅBY: Når Bjørkelangen er utviklet med noen hundre flere boliger om 15 år, har det blitt en småby av tettstedet. Ill.: Bjørkelangen Sentrumsutvikling

Vil utvikle dette tettstedet til en småby

Lokale initiativtakere vil de neste 15 årene fortette sentrum med hundrevis av nye leiligheter, mange arbeidsplasser og mer byliv.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å bygge minst 200 leiligheter ved å fortette rundt kjøpesenteret Bjørkelangen Torg i sentrum. Dette er helt i tråd med kommunens ønsker, men vi må utfordre dem på byggehøydene som i dag er fire etasjer med mulighet for seks. Vi vil enda høyere, sier den lokale investoren Ole-Tom Nordby som mandag viste planene for formannskapet.

– Tilbakemeldingene fra politikerne er gode, og jeg er ganske sikker på at dette går gjennom. Vi snakker om en 10-15 års rakett, påpeker han.

Nordby var en av hovedarkitektene bak det lokale kjøpesenteret Bjørkelangen Torg i 2010 der han i dag er styreformann. Han er også en av fire lokale investorer bak det nye selskapet Bjørkelangen Sentrumsutvikling som nå oppkapitaliseres med nødvendig arbeidskapital, og skisserer følgende fremdrift i utviklingsplanene deres:

–  Vi kjøper tre eiendommer for å sikre kontroll over Gågata Øst.  Disse skal rives og næringsarealer bygges over ett plan med boliger oppå.  Dette arbeidet igangsettes etter at utbyggingen av boliger ferdigstilles forbundet med Bjørkelangen Torg og blir et siste byggetrinn. Videre inngår vi kjøpsavtale med Bjørkelangen Torg for tomtebelastningen for boligutvikling der. Bjørkelangen Sentrumsutvikling og Bjørkelangen Torg regulere hele sentrum i tett samarbeid med kommunen. Hvis dette går gjennom ser vi for oss tre byggetrinn med start i 2020, 2023 og 2026, der Bjørkelangen Torg er byggherre for eget parkeringshus og ombygging/påbygging av senteret, mens vi er byggherre for leilighetene, sier han.

Fra tettsted til småby

Kommunesenteret Bjørkelangen i Aurskog-Høland har lenge hatt god befolkningsvekst, og mer blir det siden regional arealplan krever at 80 prosent av all fremtidig vekst i kommunen skal skje nettopp der.

– Etter 2020 må nye tomter i sentrum bygges ut med leiligheter. Da er det store boligprosjektet Bjørkelangen Park med 180 leiligheter ferdigstilt og utsolgt, og med dagens salgstakt der vil man kunne selge bortimot 300 leiligheter i Bjørkelangen i ti år fremover, sier Nordby og er krystallklar på behovet.

– Vi må fortette, så enkelt er det. Befolkningen blir eldre og eldre, og de vil bo mer sentralt i mindre boliger. Men vi kommer i gang i 2020 når alle nybygde prosjekter er utsolgt. For vår del handler dette om å skape byliv i sentrum, og vi må dermed tilrettelegge for mer kultur, bespisning og andre opplevelser i senteret. Alle kjøpesentre må tenke mer bredde i utvalget for å overleve, sier han.

– Bjørkelangen blir småby, med andre ord?

– Ja, og i all hovedsak er folk fornøyde med utviklingen. Kommunen har nylig bygd en ny skole, svømmehall og helsehus på Bjørkelangen, tilbud som fungerer veldig bra. Bytanken er ny her, men vi ser at når tilbudene blir gode nok så bruker folk dem, understreker Nordby.

Arbeidsplasser

Selve byggingen er planlagt til å starte med et parkeringshus på en 5,5 mål stor nabotomt som tilbygg– med boliger oppå. Samtidig forvandles og påbygges senterets 1200 kvadratmeter sparebanklokaler til et kunnskapssenter. Utbyggingen av Bjørkelangen Torg avsluttes med at en seks mål stor parkeringsplass ved siden av bebygges med boliger over parkering på bakkeplan.

– Kommunen har allerede flere kunnskapsbaserte bedrifter, men de ligger spredt rundt omkring. Vi vil samle 150-200 av disse arbeidsplassene i de gamle banklokalene, og der ønsker vi også noe helsebasert. Dette er rett og slett tidsriktig tenkning, sier Ole-Tom Nordby.

Powered by Labrador CMS