GODE TALL: Olav Thon kan glede seg over gode tall i Olav Thon Eiendomsselskap.

Seks prosent opp og dobler utbyttet

Eiendomsgiganten hadde en god avslutning på 2018, og lar det regne på aksjonærene.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig resultat før skatter for hele 2018 ble 2,9 milliarder kroner, hvorav ca. 1 milliard kroner kommer fra verdiøkning på eiendomsporteføljen og inngåtte fastrenteavtaler. I 2018 ble resultatet før skatter og verdiendringene på 1,9 milliarder kroner, opp seks prosent fra foregående år, ifølge en pressemelding fra Olav Thon Eiendomsselskap (OTE).

– Vi er godt fornøyd med å presentere et solid resultat også i 2018, på tross av at markedssituasjonen for vårt største eiendomssegment kjøpesenter ble svekket. Omsetningsveksten i kjøpesentrene som eies av konsernet var ca. to prosent på sammenlignbart areal, sier konserndirektør for finans, Arne B. Sperre.

Dobler utbyttet

Styret foreslår dermed et utbytte for 2018 på 4,4 kroner per aksje, opp fra 2,2 kroner for 2017. Ambisjonen fremover er å gi aksjonærene et noe høyere utbytte enn tidligere. OTE er Norges ledende kjøpesenteraktør og hadde ved årsskiftet 88 kjøpesentre i porteføljen, hvorav 22 forvaltes for eksterne eiere.

Butikkomsetningen i egen kjøpesenterportefølje var i fjerde kvartal 15,9 milliarder kroner, mens omsetningen i hele 2018 økte til 51,7 milliarder kroner. For å møte konkurranse fra netthandel og nye forbrukertrender, ble kjøpesentrene videreutviklet i 2018 med ny teknologi, og ved å fornye og utvide flere av de største.

– Ved å utvide med kinosentrene, spisesteder og butikker, ønsker vi å styrke sentrenes posisjon som sentrale møteplasser for opplevelser og handel, sier Sperre.

Sentrale næringseiendommer

OTE opererer i flere eiendomssegmenter. I 2018 ble de første delene av byutviklingsprosjektet Storotunet i Oslo ferdigstilt. De tre første byggetrinnene bestod av 65 utleieboliger, et konferansehotell, samt næringslokalene til Norges største kinosenter, XXL og flere nye spisesteder ble åpnet. Årlig leieinntektsnivå var 3.1 milliarder kroner hvorav 79 prosent kom fra kjøpesentereiendom og resten fra øvrig næringseiendom. Ledigheten i eiendomsporteføljen ble i 2018 redusert til 2,5 prosent.

Konsernets netto investeringer i 4. kvartal var 398 millioner kroner. Totale investeringer i 2018 var 1.305 millioner kroner.

– Det forventes en god vekst i norsk økonomi fremover. I kontormarkedet i Oslo-området faller ledigheten, og leieprisene viser en positiv utvikling. Forskjellen mellom de ulike kjøpesentrene synes å øke, og vi har videreutviklet kjøpesenterporteføljen for å møte konkurransen fra netthandel og nye forbrukertrender. Alt i alt mener vi at det er grunn til å være optimistiske med tanke på 2019, sier Arne B. Sperre.

Powered by Labrador CMS