SKEPTISK: BN Bank-direktør Endre Jo Reite mener mange ikke vil få finansiering i tiden fremover. Foto: Glen Widing.

Lånestopp gir trøbbel for boligutviklere

Bankdirektør Endre Jo Reite i BN Bank spår store endringer i folks muligheter til å få finansiering. Det kan gi trøbbel for flere av boligutviklerne.

Publisert Sist oppdatert

Under Citykonferansen 2019 holdt direktør for personmarked i BN Bank, Endre Jo Reite, et dystert foredrag med tittelen «Fra forbruksfest til festbrems». Der tok han for seg det norske folks høye appetitt på å låne penger.

– Vi er i et ujent farvann når det gjelder renter og effekten på renteøkninger. En ganske stor andel av befolkningen har svært høye gjeldsnivåer. Mange har aldri erfart høye renter, så vi vet ikke hvordan det slår ut med høyere og mer normale renter, sa Reite.

Han viste til at andelen bolig- og forbrukslånsøknader som avslås nå er økende, og at spareraten er lav.

– Vi sparer under en tredjedel av det vi burde hatt råd til å spare. Dette gjelder alle generasjoner. Mye har gått til forbruk og folk har lyst til å skyve gjelden foran seg, sa BN Bank-direktøren.

Noe av det som bekymrer mest, er at selv i en periode med rekordhøy boligprisvekst, så har folk i storbyene «klart kunststykket» å låne opp mer, slik at andelen gjeld mot boligverdiene ikke har gått ned.

– De som låner, forsøker å makse lånene. De vil ikke spare, de vil utsette avdragene og de vil låne mest mulig. Selv de som er regnet som mer sindige og forsiktige, har adoptert en kraftig gjeldsvekst. Gjelden til de mellom 62 og 66 har tredoblet seg og er rundt 1 million kroner nå.

Ifølge Endre Jo Reite går 14 prosent av det norske folks rentebetalinger nå til å dekke renter på forbrukslån. Samtidig utgjør forbrukslån bare 3 prosent av lånene.

– Det som skjer til høsten, er at kundene ikke får bakt forbrukslånene inn i boliglånet. Når dette stopper opp og man skal betale fem års avdrag, så vil økt avdragsbelastning og redusert opplåningsmulighet utgjøre 20 milliarder kroner. Det vil slå ut i forbruket. Boligutviklere må tenke mer på låneevne i et marked hvor flere får nei til å låne. For å finne konsepter som passer i markedet, må man jobbe bedre med analyse av hvem som er faktisk kjøpere. Tilbudet av nye boliger i dag passer ikke til de unge på grunn av at gjeldsbelastningen er for stor for gruppen. Vi ser samme utfordring for aldersgruppen 55-64, år, sier Reite.

Han mener gjeldsveksten nå vil bremse ganske brått opp.

– Den vil bremse fordi bankene ikke kan refinansiere forbruksgjeld i boliglånene og finansiere nye forbrukslån. Fordelen er at vi får fortsatt lave renter. Ulempene for utviklerne, er at boligprisene stagnerer og at det blir mer krevende å finne målgrupper som både vil og kan kjøpe. Det må jobbes mer mot målgruppene. Man må innse at det er bankene som bestemmer hvor mye lån kjøperne får og at en del ikke vil få finansiering. Vinnerne blir de som klarer å styre prosjektene mot de som faktisk kan kjøpe. Andre bransjer som vil merke det, er de som driver med reiser, restauranter, kostbare kapitalvarer, sier Reite.

Powered by Labrador CMS