MINDRE: Den nye Regjeringskvartalet blir 7.000 kavdartmeter mindre enn opprinnelig planlagt. Slik kan det bli når alt er ferdig. Ill: Statsbygg/Team Urbis

Nedskalerer regjeringskvartalet med 7000 kvadratmeter

I høst ba statsminister Erna Solberg om at det nye regjeringskvartalet måtte bli mindre enn opprinnelig planlagt. Det har Statsbygg tatt hensyn til i sitt skisseprosjekt som ble presentert i dag.

Publisert Sist oppdatert

Statsbygg har overlevert skisseprosjektet til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og er nå i gang med forprosjektet for regjeringskvartalet. I høst gikk regjeringen, med statsminister Erna Solberg i spissen, ut og sa at det nye regjeringskvartalet skal bli åpent, trygt og grønt, og at det skal være en nedjustert og trinnvis utbygging.

– Det har vi tatt hensyn til i skisseprosjektet. Den sørlige delen av B-blokken er redusert med ca. 7.000 kvadratmeter, og vi legger opp til en utbygging med tre byggetrinn. I første byggetrinn vil vi bygge kjeller, A-blokk og D-blokk og rehabilitere H-blokken, sier prosjektdirektør Knut Jørgensen i Statsbygg.

Byggestart 2020

– Vi har ferdigstilt skisseprosjektet og er i gang med forprosjekt. Det og den eksterne kvalitetssikringsrapporten er grunnlaget for behandling i Stortinget. Hvis de gir sin støtte ser vi for oss byggestart i 2020, påpeker Jørgensen.

Før den tid skal de bombeskadde bygningene rives. S-blokken ble revet for noen år siden, i vår starter rivningen av R4 og deretter skal Y-blokken rives.

Vinnerforslaget fra plan- og designkonkurransen i 2017, Adapt, er i skisseprosjektfasen videreutviklet, forbedret og konkretisert.

– Slik vi ser det nå lyser vi ut kontrakter for hvert bygg, inkludert kjelleren, i første byggetrinn. Bygningsvolumene er redusert og trukket tilbake fra eksisterende bebyggelse som totalt sett gir bedre lys- og vindforhold i byrommene, sier Jørgensen.

I skisseprosjektet har Statsbygg og prosjekteringsgruppen Team Urbis vært opptatte av å utvikle gode løsninger innenfor blant annet funksjon, tekniske anlegg og byrom.

– Vi har også vært opptatte av tilpassingen til bybildet og særlig langs Møllergata, slutter Jørgensen.

Powered by Labrador CMS