Aktuelt

Passerte 15 milliarder i hotellomsetning

For første gang har de norske hotellene passert 15 milliarder kroner i losjiomsetning.

– ULLENSAKER EN SUKSESSHISTORIE: Anders Vatne i Hotelia trekker frem Ullensaker som en suksesshistorie i det norske hotellmarkedet.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det kommer frem i Hotelias ferske markedsrapport som ser tilbake på 2018. Ifølge rapporten hadde norske hoteller en losjiomsetning (eks frokost og mva) på 15,15 milliarder kroner i 2018. Det var en økning fra 14,69 milliarder i 2017 og 13,74 milliarder i 2016. Samtidig stagnerte internasjonale reisende, med kun en vekst på 0,9 prosent.

Ifølge Hotelia økte kapasiteten i det norske hotellmarkedet med 2,7 prosent i 2018. Det er noe over gjennomsnittet de seneste ti årene, som har vært på 2,2 prosent. Antall solgte romdøgn økte med 1,6 prosent i 2018. Dermed falt belegget i Norge for første gang siden 2013. Beleggnedgangen var på 0,6 prosent.

Gjennomsnittlig rompris økte med 1,5 prosent. Økningen veide opp for fallet i belegget og bidro til at RevPAR økte med 0,4 prosent i Norge i 2018.

Suksesshistorie

Den store suksesshistorien i det norske hotellmarkedet er Gardermoen i Ullensaker kommune. På ti år har Ullensaker-hotellenes losjiomsetning passert både Stavanger og Trondheim. Nå er Ullensaker Norges tredje største hotellkommune målt i losjiomsetning.

Anders Vatne i Hotelia tror det er flere årsaker til suksessen for hotellene på Gardermoen.

– Hovedårsaken er uten tvil Oslo Lufthavn og den positive utviklingen som flyplassen har hatt de siste årene. Andre viktige faktorer er den generelt gode infrastrukturen, både i forhold til kollektivtrafikk, men også et godt utbygd veisystem. For samtlige hoteller på Gardermoen, som ikke er i tilknytning til selve terminalen, er svært gode parkeringsforhold viktig for å lykkes. Produktutvikling, spesielt i forhold til konferansefasiliteter, har også vært avgjørende. Gardermoen fikk et ekstra løft når Nordic Choice lanserte sin The Qube og Thon Hotels åpnet sitt Thon Congress, sier Vatne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bygger flere leiligheter ved vannet
Bolig
Meglerstandardendringer til besvær
Juss
Byggeplass på Majorstuen i mange år – frykter helseplager
Utvikling
Ukens profil: Har jobbet som utkaster på nattklubb (+)
Karriere
Dæhlie med alpinprosjekt til 125 mill.
Utvikling
Se alle Pluss-saker
Skal spare 100 mill. på samarbeidskontrakt
Utvikling
Går for slagkraftig Kirkens hus
Utvikling
Vil rive deler av kjøpesenteret
Utvikling
Kan kjøpe for milliarder, men venter på godbitene
Transaksjoner