Aktuelt

Ledigheten tilbake til nivåer fra før finanskrisen

Ifølge ferske tall fra DNB Næringsmegling har kontorledigheten i Oslo, Asker og Bærum falt til 5,6 prosent.

Leieprisene stiger mest i CBD Øst og indre sentrum. Foto: Shutterstock.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Ifølge DNB Næringsmegling har ledigheten falt jevnt siden 2014, og man må helt tilbake til før finanskrisen for å finne en like lav kontorledighet som dagens tall på 5,6 prosent. Til sammenligning har DNB-analytikerne regnet seg frem til et historisk snitt i ledighetstellingene på ca. 8 prosent. I tellingen til DNB Næringsmegling inngår kontorlokaler som tilbys i markedet og er innflyttingsklare i løpet av 12 måneder.

I Oslo sentrum begynner det nå å bli langt mellom de ledige objektene. I sentrum og CBD (Vika, Aker Brygge, Tjuvholmen og Bjørvika) var ledigheten samlet sett rundt 4,7 prosent. Nå har DNB Næringsmegling kommet frem til en ledighet rett under 4 prosent i samme område. «Det innebærer at det i høyeste grad er utleiers marked i sentrum og CBD fortsatt, og det vil fortsatt være en knapphet på lokaler de neste 2-3 årene i og med at det ferdigstilles lite nye kontorlokaler i Oslo sentrum. De som kommer er også i stor grad fylt opp», skriver DNB Næringsmegling på sine nettsider.

Analytiker Thomas Ramcilovic melder om lav kontorledighet.

Den lave tilbudssiden har bidratt til leieprisvekst i sentrumsområdene. Ifølge DNB økte kontorleiene i indre sentrum og CBD Øst med ca. 10 prosent. CBD Vest har fortsatt de høyeste husleiene, men hadde en leieprisvekst som var ca. halvparten av de øvrige sentrumsområdene. «Unntaket var de aller mest attraktive lokalene, hvor prisene steg markant. Kresne leietakere hadde lite å velge i, dermed oppnådde man i fjor leier mellom kr 5 500 og helt opp mot kr 6 000 per kvadratmeter per år på noen få avtaler i topplokaler i CBD Vest», skriver DNB og viser til kontrakter i ett av få nybygg i sentrumsområdene, VIA i Ruseløkkveien.

«Sentrum er og blir mest etterspurt av leietakerne, en trend som forsterket seg gjennom 2018 basert på søkene vi registrerte. Sentrumslokaler med lavere standard og beliggenhet utenfor de mest attraktive områdene, for eksempel et stykke unna tog og T-bane, kan likevel havne i konkurranse med nybygg med høy standard, nærhet til T-banestasjoner og moderate leier i klyngene i øst», fortsetter DNB Næringsmegling i artikkelen om leiemarkedet.

Samtidig venter DNB Næringsmegling at ledigheten i Oslo, Asker og Bærum bunner ut i 2019. «Etter mange år med lavt nybyggvolum vil det ferdigstilles mer kontorareal fra og med neste år. DNB Markets sine prognoser tilsier også at sysselsettingsveksten faller fra 2021, noe som vil redusere etterspørselen. Tidligere har perioder med lav ledighet blitt etterfulgt av brå økning i ledigheten, som under dotcom-boblen på tidlig 2000-tall og finanskrisen rundt 2008. Det ble da ferdigstilt mye nybygg samtidig som man opplevde en bråbrems i økonomien. Vi venter en mykere ledighetsoppgang denne gangen og en kontorledighet på rundt 6,5 % ved utgangen av 2021 – noe som fremdeles er et nivå godt under historisk snitt», skriver DNB-analytiker Thomas Ramcilovic.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bygger flere leiligheter ved vannet
Bolig
Meglerstandardendringer til besvær
Juss
Byggeplass på Majorstuen i mange år – frykter helseplager
Utvikling
Ukens profil: Har jobbet som utkaster på nattklubb (+)
Karriere
Dæhlie med alpinprosjekt til 125 mill.
Utvikling
Se alle Pluss-saker
Skal spare 100 mill. på samarbeidskontrakt
Utvikling
Går for slagkraftig Kirkens hus
Utvikling
Vil rive deler av kjøpesenteret
Utvikling
Kan kjøpe for milliarder, men venter på godbitene
Transaksjoner