Utvikling

Dette er landets største byutviklingsprosjekt

Nå begynner det flere tiår lange utviklingsarbeidet med Fjordbyen på Lierstranda. I årene som kommer blir det investert mange milliarder kroner her, både offentlige og private.

LANDETS STØRSTE: Nå starter arbeidet med å utvikle landets største byutviklingsprosjekt – på Lierstranda og Brakerøye ved Drammen. Foto: Foto: Terje Løchen/Multiconsult
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Lier og Drammen kommuner inngikk i 2010 avtale om plansamarbeid for å utvikle det 1200 mål store industri- og næringsområdet på Lierstranda og Brakerøya til en fjordby med boliger, næring og offentlig bebyggelse. Eidos Eiendomsutvikling som den største grunneieren på Lierstranda leder arbeidet med utviklingen, og har nå gitt oppdraget med områdereguleringen til LINK arkitektur, Multiconsult og WSP Norge. Dette er Norges største byutviklingsprosjekt, og omfatter både boliger og næringsområder, ifølge en pressemelding.

– Vi er nå enda et skritt nærmere å se Norges største byutviklingsprosjekt ta form. Områdereguleringen er selve grovskissen for fjordbyen og helt sentral for det videre arbeidet. Vi har store ambisjoner og nå skjer det mye fremover, sier ordfører Gunn Cecilie Ringdal i Lier kommune.

Områderegulering, konsekvensutredninger og detaljregulering på deler av arealene starter umiddelbart. Ferdig utbygd skal Fjordbyen ha plass til 20.000 arbeidsplasser og 20.000 beboere.

Et nytt sykehus på Brakerøya og Drammen Helsepark på totalt 200.000 kvadratmeter er starten for Fjordbyen og er viktige premissgivere for videre utvikling. Det nye sykehuset skal erstatte dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus, og være lokalsykehus for Lier, Drammen, Nedre Eiker, Røyken, Hurum, Sande og Svelvik i tillegg til å ha områdefunksjoner for hele Vestre Viken.

Sykehuset som åpner i 2025 er estimert til å koste ca. 10 milliarder kroner.

Spennende ambisjoner

– Vi ser frem til oppgaven med stor entusiasme. Vi deler Eidos og kommunens ambisjoner for området, hvor forurenset grunn og nedlagt industri skal forvandles til attraktive urbane nabolag langs fjorden. Vår tverrfaglige prosjektgruppe stiller med solide erfaringer fra tilsvarende oppdrag i Norden, og skal levere et attraktivt og urbant sted å bo og jobbe, sier Sissel Engblom hos LINK arkitektur.

FJORDBYEN: Her signeres kontrakten som er starten på utbygging av Fjordbyen, fra venstre regiondirektør Camilla Aakre, ordfører Gunn Cecilie Ringdal og daglig leder Torgeir Finnerud. Foto: Multiconsult

– Vi er meget fornøyd med det gode teamet som skal hjelpe oss i å regulere området. Partnerne har tidligere vist at planer kan realiseres, noe som er særdeles viktig for å lykkes med verdiskapende eiendomsutvikling, sier daglig leder Torgeir Finnerud i Eidos.

Lier kommune ivaretar sin rolle som planmyndighet og parallelt leder arbeidet med Kommunedelplan Samferdselsinfrastruktur. Drammen kommune blir også en sentral premissgiver og bidragsyter.

Pareto kjøpte mens leietaker vil bort
Transaksjoner
Øker satsingen på smarte bygg
Tech
Sier nei til Fornebubanen – forfølges nå for ulovlig P-anlegg under bakken (+)
Analyse
Riksantikvaren ut mot boligtårn
Bolig
Statsbygg solgte til svensker (+)
Transaksjoner
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Vant Oslo bys arkitekturpris
Aktuelt
Bygger for 103 millioner på brygga
Bolig
Resultatløft etter eiendomssalg til Smedvig (+)
Analyse
Økte eiendomsverdiene med 483 mill.
Aktuelt

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.