Bolig

Investerer hundrevis av mill. i Den grønne landsbyen

Sentrum i ett av de vestligste stedene i landet blir nå fortettet med mange nye boliger.

SENTRUMSPARKEN: Randaberg sentrum skal fortettes med blant annet flere nye leilighetsbygg. Ill.: LINK arkitekter/Ensign reklamebyrå
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Landlige Randaberg på Jærens nordspiss ligger bare en snau mil fra Stavanger. Kommunen som kalles Den grønne landsbyen, er Norges minste fastlandskommune og den minste landbrukskommunen i areal. De 12.000 innbyggerne bor stort sett i eneboliger i sentrum. Men nå er det tid for leiligheter.

– I vårt første prosjekt Valahaug blir det 95 leiligheter på fire byggetrinn. De to første er innflyttet og salget av det tredje er godt i gang. Vi starter også salget av fjerde trinn i år, sier markedssjef Roy Klungtvedt i INEO Eiendom.

Det første trinnet er utsolgt, og hele dette prosjektet bygger INEO alene. I de andre prosjektet de bygger har de fått med seg Base Eiendom.

– I Sentrumsparken har vi solgt godt over 70 prosent på 10 måneder. Her er det næring i første etasje og det skal i tillegg bygges en kommunal parkeringsplass under bakken, påpeker Klungtvedt og er svært fornøyd med responsen i markedet.

Fortetting

– I Sentrumsparken har vi solgt godt over 70 prosent på 10 måneder. Her er det næring i første etasje og det skal i tillegg bygges en kommunal parkeringsplass under bakken, påpeker Klungtvedt og er svært fornøyd med responsen i markedet.

Salgsverdien på disse to prosjektene er på rundt 670 millioner kroner.

– Det bygges også rekkehus i områdene rundt, så det skjer mye på Randaberg. De som flytter inn er enten folk som har bodd i eneboliger i kommunen hele livet, eller flytter hjem igjen etter å ha bodd ute noen år. Vi ser veldig få innflyttere uten tilknytning til stedet, påpeker Klungtvedt.

Som i mange andre nye leilighetsprosjekter rundt omkring i landet, er kjøperne ofte voksne mennesker som vil ha et enklere og mer lettstelt liv i forhold til det å bo i hus. Men Klungtvedt sier at de også møter en del førstegangskjøpere.

– Særlig til småleilighetene. Flere unge mennesker som er i etableringsfasen ser hvor mye mindre de må betale for en god leilighet her kontra i Stavanger eller Sandnes, påpeker han.

Grønt og flatt

Terrenget på Randaberg er så nærme ei pannekake det er mulig å komme. Men akkurat Valahaug står i foten av en liten bakke, noe som bidrar til en enorm utsikt for beboerne.

– Selv de i første etasje der ser sjøen et par kilometer unna. Og utsikten fra toppleilighetene er helt unik over det grønne landskapet. I tillegg er det er det gangavstand til stranda. Jeg får litt Danmark-følelse der ute, sier Klungtvedt.

– Skal dere bygge mer på Randaberg?

– Utover de to prosjektene vi jobber med nå har vi ingen tomter der, men ingenting skal utelukkes sier han.

Enda mer

I Randaberg sentrum skal også prosjektet Landsbyhagen bygges, to boligblokker i fire etasjer med til sammen 23 leiligheter – den dyreste til 10,5 millioner kroner. Disse skal stå ferdige sommeren 2020. Det er den lokale aktøren Bygg Invest (Steinar Skjervik) som står bak dette, og prosjektet er allerede i gang. Like borte i veien kommer i tillegg Ryggstraen Boligpark med 38 leiligheter opp til 8,69 millioner kroner. Selskapet Ryggstraen er eid 50/50 av Dino Invest (Per-Inge Hamre) og G-Nes Holding (Gunnar Kolnes).

Fakta

Randaberg kommune har 12.000 innbyggere.
Ifølge SSB holder dette antallet seg stabilt i årene som kommer.
Befolkningsveksten har imidlertid vært sterk i flere tiår og folketallet i 2017 var mer enn fem ganger så stort som i 1950.
Fra 2007 til 2017 økte folketallet med 1,4 prosent årlig mot 1,6 prosent i Rogaland som helhet.
I 2018 var det 2910 eneboliger og 699 leiligheter i kommunen.
Antall eldre har vokst betydelig de siste årene og forventes å øke.

Nasjonalromantikken blomstrer på taket
Aktuelt
Skal bygge kontorbygg i Nydalen
Utvikling
Konverterer kontorer til leiligheter
Utvikling
Sommersatsing styrker eiendomsprisene
Aktuelt
Nytt fond jakter halvannen milliard
Aktuelt
Oppdaterte eiendomsnyheter hver morgen kl 07.05 Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Kvitter seg med ferdig dekket bord
Utvikling
Bøhler og Hagen dropper boliger
Utvikling
Syndikeringsaktør tjente 44 mill. (+)
Analyse
Kjøpte utleieboliger – skal pusse opp og selge (+)
Transaksjoner