Aktuelt

På jakt etter landets beste bygg

Denne gangen er det gjenbruk av eksisterende eiendommer som er i vinden.

ARENA: Statens pris for byggkvalitet ble delt ut for første gang i 2018 og vinneren ble Ulstein Arena i Ulsteinvik.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Når Statens pris for byggkvalitet nå lyses ut for andre gang er Direktoratet for byggkvalitet særlig på jakt etter gode transformasjonsprosjekter, der bygninger og områder er endret og har fått nytt liv.

– Dette blir spennende. Det er mange bygninger eller områder som transformeres for å møte nye behov. Å gjenbruke allerede bebygde områder framfor å ta i bruk nye, urørte arealer, bidrar til en miljøvennlig utvikling, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Prisen ble delt ut for første gang i 2018 og vinneren ble Ulstein Arena. Kandidatene til prisen bedømmes av en fagjury oppnevnt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Juryen ledes av tidligere byrådsleder i Oslo og tidligere fylkesmann i Vestfold, Erling Lae.

– Når bygninger og områder mister sin opprinnelige funksjon, for eksempel tidligere industriområder hvor produksjonen legges ned, åpnes det opp for at arealene kan brukes på nye måter. Ved å transformere områdene kan arealer gjenbrukes og utnyttes bedre, og gi plass til nye funksjoner. Det kan dreie seg om alt fra store områder til enkeltbygg, sier juryleder Erling Lae.

Fremragende kvalitet

Juryen ser etter bygninger eller områder som har fremragende byggkvaliteter og som er et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Kandidatene må ha gode kvaliteter på områder som miljø, klima, tilgjengelighet og byggeskikk. I tillegg må prosjektene være del av en transformasjon. Fagjuryen for Statens pris for byggkvalitet 2018–2021 består av:

• Erling Lae, tidligere fylkesmann, Oslo
• Heidi Bjøru, sivilarkitekt, Tromsø
• Eli-Kirstin Eide, professor, Bergen
• Bård Kåre Flem, sivilingeniør, Trondheim
• Tor Inge Hjemdal, direktør, Oslo
• Mai Ahn Thi Lê, spesialrådgiver, Oslo
• Mari Bergset, landskapsarkitekt, Tromsø (vara)
• Cecilie Bjerke Skjømming, sivilarkitekt, Kristiansand (vara)
• Arne Smedsvig, landskapsarkitekt, Bergen (vara)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gigantprosjektet som skal forandre bransjen
Play
– Jeg skal redde verden
Play
Første trinn var en braksuksess, nå kommer trinn to
Bolig
Kjøpte handelseiendom fra Ragde
Transaksjoner
Her er det sikret mot radon, sa boligbyggeren. Så åpnet kjøperen gulvet
Juss
Estate PLUSS er
eiendomsbransjens hukommelse
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Kjøper DNB-bygget for 4,5 milliarder
Transaksjoner
Toma samarbeider med proptech-vinner
Tech
Negative servitutter til besvær
Juss
I dette Oslo-området vurderer eierne å droppe boliger (+)
Bolig