BYDEL: Nå skal det store industriområdet på Ulven gjøres om til en ny bydel med mange hundre boliger. I tillegg kommer næringsklyngen Construction City, med arbeidsplasser til tusenvis av mennesker. Ill.: OBOS/AF gruppen

La Ulven leve

Engasjement, drømmer og tenkning utenfor de oppgåtte stiene. Det er konsernsjefens oppskrift med nye bydeler.

Publisert Sist oppdatert

Obos sin konsernsjef Daniel Siraj er svært opptatt av å ha med engasjement inn i prosjektene, når de nå transformerer et stort industriområde på Ulven i Oslo til en levende og god bydel.

– Ting bli ikke til av seg selv. Engasjement er en av de viktigste komponentene i vår nye strategi. Vi er nødt til å drømme, tenke stort og annerledes. Det er utgangspunktet for Ulven også, sa han på Knutepunktkonferansen 2019.

Her, i området mellom Østre Aker kirke og Økern t-banestasjon, skal Obos bygge mange hundre boliger i de kommende årene. At de som en gang drømte om et OL i Oslo i 2022 fikk den omregulert den 280 mål store eiendommen til sentrumsformål, gjorde at Obos slapp den utgiften da de kjøpet i 2016. Men Siraj sier at selv om det er en av faktorene for at boligprisene der blir lavere enn mange andre steder i byen, så var det ikke akkurat drømmetomta.

– At vi skal investere tre milliarder kroner her satt nok langt inn hos enkelte. Men det handler om å gjøre noe annet, og nå kan vi ta Obos tilbake til røttene å skape en bydel der vanlige folk har råd til å kjøpe. Det har de ikke mulighet til mange andre steder i byen der prisene er av en annen verden. Her er det plass til 2500 boliger, påpeker han.

Ingen brakkeby

Å bygge billig betyr mer enn bare å bygge billig. Og ifølge Siraj er det viktig å alliere seg med arkitekter og rådgivere fra første dag i planleggingsstadiet, og levere maksimalt volum med høy kvalitet.

– Vi fikk landets beste entreprenører til å gyve løs på oppgaven, og valget å gå videre med Veidekke. Men aller først måtte vi få på plass en definisjon, og den var mer enn bare pris. Tenker man kun billig ender det med en brakkeby ingen vil bo i. Man må bygge drømmer. Vi skal være best på uterom på bakken og på taket. Det skal være grønt og ikke grått. Jeg ville sagt nei til de grå gatetunene for biler og bare hatt grøntområder, men siden de allerede var regulert inn satte kommunen foten ned, sier han.

Prosjektet har fått en god start. I Ulvenparken borettslag som er første trinn har Obos solgt 215 av 240 leiligheter på seks måneder. Relativt kort avstand til bysentrum er også med på å dra suksessen.

– Folk sier det er så langt opp til Ulven, men det stemmer ikke. Avstanden fra Oslo S til Ulven er den samme som fra Oslo S til Majorstua. Dette er faktisk midt i Oslo, og det ga oss et godt fundament. Men ingenting kommer av seg selv, du er nødt til å skape noe nytt i tillegg til et konsept som gjør at du tjener penger til andre prosjekter, sier han.

Levende by

Siraj er opptatt av å skape liv i boområdene, og har trukket lærdom av Kværnerbyen.

– Vi må bygge kulturprogram som binder folk sammen og skaper aktivitet for dem som bor der, for ingen andre tar tak i det. Hvis vi ikke selv bidrar til det fra vår kasse så blir det ikke liv. På Ulven må vi derfor gjøre litt som på Vulkan og andre vellykkede prosjekter, for det blir ikke liv i en soveby med bare boliger, påpeker han.

Noe av det som kommer til å skape liv på Ulven er etableringen av Construction City – en stor næringsklynge på 100.000 kvadratmeter som skal åpnes i 2023.

– Her vil vi samle hele anleggsnæringen på tvers av bransjer og med aktører i alle størrelser. Det er allerede klart at Obos, Betonmast og AF-gruppen flytter hovedkontorene sine dit. Andre aktører kommer etter med mindre deler av sine konserner. Ved å bygge dette bidrar vi til å skape noe unikt, sier Daniel Siraj.

Powered by Labrador CMS