Bolig

Bygger et nytt kvartal i byen

Byhaven skal bestå av 170 leiligheter i blokker over seks etasjer midt i sentrum. Når alt er ferdig er det bygd for 750 millioner kroner.

BYHAVEN: Slik blir Kvadraturens nyeste boligprosjekt når det står ferdig om noen år. Foto: Mur i Sør Eiendom
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I Kristiansand er Byhaven i ferd med å gå i oppfyllelse. Her skal det bygges 170 leiligheter over en garasjekjeller, med næringsarealer i første etasje og en stor privat hage i bakgården. Kvartalet ligger i Kvadraturen, 50 meter fra Markensgate som er byens hovedgate.

Det er det Søgne-baserte entreprenørselskapet Mur i Sør som står bak prosjektet, og skal bygge for 750 millioner kroner på det drøyt fem mål store arealet. 60 av 99 leiligheter i første byggetrinn allerede er solgt. Den dyreste av disse er priset til 10,99 millioner kroner for 141 kvadratmeter. Den rimeligste koster 2,15 millioner kroner.

– I dag ble byggekrana montert. Alt som skal rives i kvartalet er borte, og til mandag starter vi pælinga. Du kan flytte inn her i desember 2020, og da får du med byens største hage på kjøpet, sier daglig leder Tom Arne Aamodt i Mur i Sør.

Siden prosjektet ble lagt ut for salg i mai i fjor, er det solgt leiligheter for 320 millioner kroner i Byhaven.

KVARTAL: Boligprosjektet Byhaven tar 2/3 av et kvartal i Kvadraturen. Foto: Mur i Sør Eiendom

– Vi er naturligvis veldig fornøyde. Et slikt salg gjør at vi nå kan konsentrere oss om byggingen. Dette er noe byen vil ha. Kvadraturen har ingen slike prosjekter og det ser folk, påpeker Aamodt og føler at Kristiansand blir en mer og mer urban by.

– Folk vil både bo og jobbe i Kvadraturen. Flere butikker, fokus på kultur og alt livet rundt gjør at folk får øynene opp for byen sin. Slikt er gøy å være med på, påpeker Aamodt.

Selger eneboliger

Som i mange andre norske byer ser også Kristiansand en trend i at folk som bor i hus utenfor sentrum selger disse for å flytte inn i nye leiligheter i byen.

– Vi tilpasser litt til verdien til dem som selger hus utenfor byen. Dette er et prosjekt som alle har råd til å kjøpe leilighet i, og da favner vi flere mennesker, sier Aamodt som håper å starte på andre byggetrinn om et års tid.

– Jeg tror det er svært sannsynlig, men alt avhenger av salget i første trinn, sier Tom Arne Aamodt i Mur i Sør.

Store romdannelser

Første trinn i Byhaven får leiligheter fra 30 til 141 kvadratmeter, som gir et variert utvalg. Et er de lokale arkitektene Maria Claire Pedersen og Erik Asbjørnsen hos Ark-net som har tegnet prosjektet.

– Det er unikt å få mulighet til å forme 2/3 av et av byens kvartaler. Vi har dermed hatt mulighet til å leke med de store romdannelsene og å skape noe unikt for Kristiansand. Målet har vært å gi prosjektet en tosidig opplevelse av både urbanitet og opplevelse av rom inn mot hagen, uttaler de blant annet.

Fakta:

Boligprosjektet Byhaven i Kristiansand bygges i disse dager.
Totalt blir det 170 blokkleiligheter der.
Prosjektet eies i følge proff.no av Mur i Sør Eiendom (Tom Arne Aamodt) 75 % og Asbjørnsen Holding (Tobakk-Asbjørnsen) 25%.
Det bor snaut 100.000 mennesker i Kristiansand kommune i dag.
SSB forventer 110.000 i 2040.
Med en befolkningsvekst fra 2008 til 2018 på 5,8 prosent var Vest-Agder bare forbigått av Oslo og Akershus.
Den desidert største økningen skjedde i Kristiansand.

Nasjonalromantikken blomstrer på taket
Aktuelt
Skal bygge kontorbygg i Nydalen
Utvikling
Konverterer kontorer til leiligheter
Utvikling
Sommersatsing styrker eiendomsprisene
Aktuelt
Nytt fond jakter halvannen milliard
Aktuelt
Med PLUSS får du faglig påfyll i hele sommer! Bli PLUSS-abonnent her!
Kvitter seg med ferdig dekket bord
Utvikling
Bøhler og Hagen dropper boliger
Utvikling
Syndikeringsaktør tjente 44 mill. (+)
Analyse
Kjøpte utleieboliger – skal pusse opp og selge (+)
Transaksjoner