Aktuelt

Hun vil bortover, han vil opp

– Gutter bygger Lego i høyden, jenter i bredden. Freud ville hatt et lynsvar: Hvordan vise potens.

OPP: Olav Thon vil bygge høyt i Steinkjer. Det 71 meter høye bygget er tenkt å inneholde både hotell og offentlige kontorer. Ill.: AMB Arkitekter
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er stedsaktivist Erling Okkenhaug som sier dette til Trønderavisa – og det handler om Thongruppens plan om et 71 meter høyt bygg med hotell og kontorer midt i Steinkjer. Eksisterende bebyggelse på seks etasjer skal rives, og ett av forslagene til ny bebyggelse er Thons kombibygg. Dette kan være musikk i senterpartiordfører Bjørn Arild Grams ører, siden kommunen jobber med flere mulige hotellplaner i byen.

Men så var det høyden da, et evig tilbakevendende spørsmål i enhver norsk by med planer om vekst. Det fikk også Steinkjer kommune erfare da de fikk inn nær 30 høringsuttalelser i forbindelse med varslet regulering. Ingen av de åtte kvinnene som svarte ønsket høyhuset velkommen, mens de fleste mennene gjerne ville tenke i høyden, ifølge lokalavisen.

«Unngå høyhus!!!», «Ødeleggende for byen», «Bryter med byggeskikk og arkitektur», «En diger blokk midt i dette? Nei, takk», skriver kvinnene.

– Jo høyere jo bedre!, sier en næringsdrivende i nabokvartalet til Trønderavisa. Det viktigste for ham er at kommunen sikrer gode parkeringsmuligheter.

Per Morten Bjørgum i kommunens plan- og utredningstjeneste sier på sin side at tallmaterialet ikke er stort nok til å fastslå de bastante forskjellene mellom kjønnene på bredere grunnlag.

Likevel kan Trønderavisa vise til samme resultat fra andre byer:

* I Tromsø svarte 1000 personer på avisen Nordlys sin undersøkelse om fortetting og høyhus i Tromsø sentrum. Blant motstanderne av høyhus var kun 38,1 prosent menn, mens hele 60,5 prosent av kvinnene var mot.

* I Drammens Tidenes forbrukerundersøkelse var tre ganger flere menn enn kvinner positive til høyhus i sentrum av Drammen. Blant mennene var det de unge som ønsket høyhus velkommen aller mest.

Kan bygge 8300 boliger
Bolig
Bygger 8.500 kvadratmeter i seks etasjer
Bolig
Dobler antall leiligheter i kommunen
Bolig
Skal bygge kontorbygg i Nydalen
Utvikling
Konverterer kontorer til leiligheter
Utvikling
Oppdaterte eiendomsnyheter hver morgen kl 07.05 Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Kvitter seg med ferdig dekket bord
Utvikling
Bøhler og Hagen dropper boliger
Utvikling
Syndikeringsaktør tjente 44 mill. (+)
Analyse
Kjøpte utleieboliger – skal pusse opp og selge (+)
Transaksjoner