Utvikling

Betaler godt for boligeiendom i rød støysone i Bærum

Johan H. Andresen og hans selskap Ferd Eiendom har betalt over 23 millioner kroner for en bolig med E18 som nærmeste nabo.

SER LANGT FREMOVER: Johan H. Andresen og hans selskap Ferd Eiendom kjøper seg opp langs E18 i Bærum. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

For mange år siden var Markalleen 82 på Høvik i Bærum en herskapelig eiendom, med en flott tomt beliggende idyllisk til i et rolig strøk. I dag fremstår eiendommen med vedlikeholdsbehov og med en hage som har sett sine bedre dager. På baksiden av huset er tomten avgrenset av en drøyt to meter høy støyskjerm. Bak den ligger E18. Her passerer 80-90.000 biler hver eneste dag.

På tross av støyskjermen er E18-lyden påtrengende, og førerhytta på forbipasserende godstrafikk er godt synlig når man står på tomten.

MIDT I TRAFIKKEN: Det gule huset bak støyskjermen er nylig ervervet av et datterselskap til Ferd Eiendom for 23,5 millioner kroner.

Heftig budrunde
Like fullt ble denne eiendommen solgt for 23,5 millioner nylig. Selgere var Høyer-familien, med blant annet eier av Høyer-kjeden og motekonge Ørnulf Høyer som en av selgerne. En forrykende budrunde før jul endte med at selskapet Fe Holding 7 AS fikk tilslaget.

Bak Fe Holding 7 står Ferd Eiendom, som igjen eies av Johan H. Andresen.

Mange av eiendommene langs E18 har de siste årene blitt solgt til Statens vegvesen, i forbindelse med den planlagte utvidelsen av E18. Dette gjelder også for flere av naboboligene til Markalleen 82. Innløsningssummene fra Statens vegvesen i nabolaget har ligget i størrelsesorden 7-8 millioner kroner.

Spørsmålet blir da hvorfor Johan H. Andresen og Ferd Eiendom er villige til å bla opp 23,5 millioner kroner for huset de nå har kjøpt. Eiendommen ligger i rød støysone og kan knapt utvikles til noe annet enn bebyggelsen den har i dag.

LES OGSÅ: Gjelsten blar opp for å sikre seg utbyggingsareal i Bærum

– Langsiktig investering
Carl Brynjulfsen, direktør for Ferd Eiendom, henviser til investeringssjef Geir Karlsen i samme selskap.

– Det er en stor eiendom. Tomten er på halvannet mål, sier Karlsen, som letter litt på sløret i forhold til hvilke planer Ferd har for transaksjonen:

– Når E18-utbyggingen er ferdig, så vil dette området fremstå helt annerledes enn i dag. Planen er jo at E18 skal legges i tunnel forbi Høvik. Vi ser langsiktig på denne investeringen, sier investeringssjefen.

23,5 MILL: Markalleen 82 på Høvik. E18 passerer noen meter fra husveggen.

Etter planen skulle arbeidet med E18 igangsettes i høst. Men arbeidet er nå satt på vent, da Statens vegvesen ikke fikk bevilget midler i statsbudsjettet til ytterligere innløsing av boliger langs E18. Byggestart kan med det bli to år forsinket. Tidligere har det vært budsjettert med ferdigstillelse tidligst i 2024.

LES OGSÅ: Ikke ett øre til innløsing av E18-eiendommer

Ferd Eiendom er ikke avhengig av overføringer fra regjeringen, og har slik sett kuppet en E18-eiendom mens Statens vegvesen ikke har midler til å fortsette innløsingen.

Estate Nyheter har fått opplyst at flere naboer langs E18 har hatt besøk på døren av investorer som har bedt om opsjon på å kjøpe tilliggende bebyggelse. Geir Karlsen i Ferd Eiendom avkrefter at de har gått rundt i nabolaget på jakt etter tilsvarende eiendommer.

– Nei, vi har ikke noen prosess rundt dette. Det har vært noen som har tatt kontakt med oss, men vi jobber ikke aktivt med å sikre oss flere eiendommer i nabolaget.

LES OGSÅ: Flesker til for å sikre seg indrefilet

«Langsiktig vekstgrense»
I tillegg til den planlagte E18-utbyggingen, har det den siste tiden dukket opp et nytt forhold som kan gjøre eiendommer på Høvik interessante for investorer med «lange briller»: Høvik stasjon ble oppgradert for betydelige beløp for noen år siden, og området rundt er avmerket som «langsiktig vekstgrense» i siste kommunedelplan. I korthet fremgår det av planen at det ønskes høy arealutnyttelse i disse områdene, som typisk ligger nær knutepunkter for offentlig kommunikasjon.

Aktører Estate Nyheter har snakket med, sier at det synes litt uklart hvordan veien videre er, om det vil kreve initiativ fra utbygger eller om kommunen selv fortsetter reguleringsarbeid for området.

– Vi er kjent med begrepet, sier Geir Karlsen i Frem Eiendom.

Med E18-utsettelse betyr det at noe tidligst kan skje her om syv år?

– Vi ser langsiktig på denne investeringen, gjentar Karlsen og legger til at huset nå blir leid ut.

Nasjonalromantikken blomstrer på taket
Aktuelt
Kan bygge 8300 boliger
Bolig
Bygger 8.500 kvadratmeter i seks etasjer
Bolig
Dobler antall leiligheter i kommunen
Bolig
Sommersatsing styrker eiendomsprisene
Aktuelt
Les Estate Magasin digitalt Bli PLUSS-abonnent her!
Nytt fond jakter halvannen milliard
Aktuelt
Bøhler og Hagen dropper boliger
Utvikling
Syndikeringsaktør tjente 44 mill. (+)
Analyse
Kjøpte utleieboliger – skal pusse opp og selge (+)
Transaksjoner