Aktuelt

Erling Fossen med bok om byutvikling i Oslo

- Ambisjonen er at Oslos byutvikling skal bli Oslos neste store eksportvare.

BOKAKTUELL: Erling Fossen er redaktør for OSLO - learning to fly, en engelskspråklig bok om byutvikling i Oslo fra Aker Brygge fram til 2030. (Foto: Ida Næss Wangen)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

OSLO – learning to fly er en engelskspråklig bok om byutvikling i Oslo fra Aker Brygge fram til 2030. Den er delt i fire kapitler som starter med Fjordbyen som i tredve år har vært det overordnede byutviklingsgrepet i Oslo.

Neste kapittel tar for seg det styrende prinsippet om knutepunktfortetting som er knesatt i kommuneplanen, samt at byen skal vokse innenfra og ut. Her omtales blant annet de ambisiøse planene om Hovinbyen, metroforlengelsen til Fornebu, samt alle høyhusplanene rundt Jernbanetorget.

Tredje kapittel omtaler transformasjonsprosjekter siden mesteparten av byutviklingen skjer gjennom å endre det som allerede er bygget. Siste kapittel tar for seg “third places” og de nye møteplassene som er oppstått, eksempelvis Kulturhuset, Vippa, SALT og sjøbadet på Sørenga.

UTE NÅ: Boken OSLO – learning to fly.

Mange bidragsytere
Urbanist Erling Fossen sier dette om sin egen rolle med boken:

– Jeg har vært skrivende redaktør og hatt som prinsipp at den som kjenner prosjektet best, skal skrive om det. Det har også vært viktig at utviklerne ikke selv får snakke om sitt eget prosjekt. Da blir det fort en skrytebok.

Det har ført til at hele 29 personer – fra aktivister, arkitekter, urbanister, politikere og utviklere har bidratt med tekst, enten gjennom egne essays eller intervjuer.

Bakgrunnen for at boken er på engelsk forklarer Fossen slik:

– Jeg fikk Vancouvers byplansjef Brent Toderian hit i 2007 for å se hva Oslo kan lære av Vancouver og motsatt. Etter tre dager rundt omkring i Oslo sa Brent at det var veldig stor forskjell på det Oslo han så mens han syklet rundt i Oslos gater, og den litteraturen om Oslo han fant på engelsk i bokhandlene han var innom.

– Vi blir fort nærsynte, og glemmer at det vi gjør i Oslo når det gjelder byutvikling må fortelles på engelsk slik at alle de 99,99 prosent av verdens befolkning som ikke leser norsk får innblikk i det vi bedriver her hjemme.

LES OGSÅ: Jakter internasjonal inspirasjon

– Siden boken er på engelsk så er jo drømmen at alle som er interessert i byutvikling over hele verden finner byutviklingen i Oslo så interessant at de løper og kjøper boka på amazon.com, sier Fossen.

– Kan leses på mange nivåer
– Siden jeg er en splittet personlighet, både blodkommers, men også med akademiske ambisjoner, har jeg prøvd å lage en bok som kan leses på mange nivåer, fortsetter han.

– De som kun leser overskrifter, ingresser og billedtekster skal sitte igjen med mye viktig “rett i koppen”-informasjon om Oslo, mens akademikere kan pløye seg gjennom noen interessante intervjuer. De som også er mest glad i bilder får også sitt, både gjennom historiske fotos, renderinger og hverdagsbilder tatt av bokas egen dokumentarfotograf.

– Bør hjelpe verdens byer
Ambisjonen er “helt klart” at Oslos byutvikling skal bli Oslos neste store eksportvare, sier forfatteren.

– Vi er så langt framme i global målestokk at det kun er vår kledelige beskjedenhet som gjør at vi ikke allerede har kåret oss til verdensmester i byutvikling. Vi har rett og slett en etisk forpliktelse til å hjelpe verdens byer med våre løsninger, avslutter Erling Fossen.

LES OGSÅ: Heier på Montebello-utbyggerne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir sjef i Fritzøe Eiendom
Karriere
Opptil to års saksbehandlingstid på eiendomsskatteklager i Oslo
Juss
Sosiale medier tar over boligsalget
Tech
Storkjøp for nesten en halv milliard (+)
Transaksjoner
Flere boligblokker på Bekkestua
Bolig
Se alle Pluss-saker
Slipper å bruke hele eiendommen til barnehage – vil bygge 130 boliger (+)
Bolig
Påbygg kan gi 40 nye leiligheter på vestkanten (+)
Bolig
Ny dom om strandeiers utfyllingsrett
Juss
Lillebroren er som et fluepapir
Bolig