Tech

Byggtech skal øke produktiviteten

Bygg- og eiendomsbransjen sliter med lav produktivitet. En rekke teknologiske nyvinninger kan være med på å bedre produktiviteten.

Det er for lav produktivitet i bygg- og eiendomsbransjen. Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock.com
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Med et 70-talls deltakere, arrangerte Estate Kunnskap den første todagerskonferansen innenfor proptech- og byggeteknologi onsdag og torsdag denne uken. Byggtech 2018 har ambisjoner om å være møteplassen hvor eiendoms- og byggebransjen møter teknologiaktører som viser frem nyvinninger. Konferansen har ekstra fokus på praktiske løsninger for byggebransjen.

Blant foredragsholderne på den første dagen var BAHR-advokat Henrik Taubøll, som sitter i styret i Proptech Norge og Ung i Næringseiendom. Han forventer at samarbeidsplattformene for de ulike aktørene vil bli veldig mye bedre enn de er i dag, blant annet fordi folk bruker altfor mye tid på å finne og samle inn data. Samarbeidsplattformer vil kunne gi store besparelser.

Carl Henrik Graff i Stor-Oslo Eiendom fortalte om hvordan de brukte teknologi i byggeprosjekter. Selskapet har blant annet brukt Spacemakers løsning når de har jobbet med et nytt boligprosjekt i Ski.

Håvard Vasshaug i Bad Monkeys var opptatt av at bygge- og eiendomsbransjen sliter med lav produktivitet. Det har vært enkeltpersoner i store arkitektfirmaene som på egen hånd har programmert nye verktøy og drevet frem utviklingen.

– Arkitekter, ingeniører, entreprenører, utviklere og byggherrer tar del i og bidrar mer aktivt i programmering og koding. Før kjøpte man inn programmeringen av parter som satt helt utenfor bransjen. Nå gjør de mer selv, sa Vasshaug.

Salgsdirektør Markus Berget for Nordic Markets i StreamBIM by Rendra AS fortalte om hvordan deres 3D BIM-software legger til rette for prosjektsamarbeid hos de ulike aktørene i et byggeprosjekt. Han mener det genereres mye informasjon i tidlig prosjektering og byggeri som ikke tas med i drift og vedlikehold. Dette er noe StreamBIM skal gjøre noe med.

Erik Midthun i Aruba, et selskap i HP, ville utfordre ulike bransjer til å samarbeide mer med hverandre. Han fortalte at Aruba tar teknologien og kombinerer den med den fysiske arbeidsplassen.

– Vi som IT-selskap tenker mer på hvordan den fysiske arbeidsplassen er nå, sa Midthun.

Høyest leieprisøkning i Oslo
Aktuelt
Ikke fornøyd med å være i «1-prosent-klubben» (+)
Analyse
Gevinst på 100 millioner (+)
Transaksjoner
Bygger 168 leiligheter for OBOS
Bolig
Sier nei til «nedbygging av Oslo S»
Utvikling
Les alle PLUSS sakene! Klikk her!
Boligpåbygg ble mareritt (+)
Juss
Oslo kan få folkepark i Bestumkilen
Utvikling
Terje Stykkets eiendomssatsning går så det suser (+)
Analyse
Bygger for over en milliard i Baltikum (+)
Utvikling