Transaksjoner

Syndikatene tar mer risiko

Tilretteleggerne står på kjøpersiden i hver fjerde transaksjon i år. Og nå tar de mer risiko i jakten på avkastning for sine investorer.

Syndikatene gjør stadig mer utenfor Oslo. Foto: Shutterstock.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I DNB Næringsmeglings markedsrapport for andre halvår opererer næringsmegleren med en prime yield i Oslo på 3,75 prosent. Av et totalt transaksjonsvolum så langt i år på 53 milliarder kroner, har DNB-analytikerne talt opp 94 transaksjoner i Oslo med en samlet verdi på 32 milliarder kroner.

Lav yield i Oslo har bidratt til at syndikatene nå har gått inn i eiendommer med høyere risiko. Ifølge DNB Næringsmegling står tilretteleggerne nå for en fjerdedel av alle kjøpene i det norske næringseiendomsmarkedet. Samtidig gjør de en stadig større andel eiendomskjøp utenfor Oslo og Akershus.

Les også: Analytiker advarer mot WeWork

«Mens vi blant tilretteleggerne ser en nedgang på 30 prosent i antall kjøp i Oslo og Akershus mot samme tid i fjor, står de eksempelvis nå for nær 50 prosent av kjøpsvolumet i nummer 2-byene Bergen, Trondheim og Stavanger samlet. Dette tror vi i stor grad skyldes et attraktivt yieldgap mot hovedstaden i jakten på avkastning, samtidig som utleiemarkedene gradvis har bedret seg i flere av storbyene utenfor hovedstaden. Vi tror kjøpelystne tilretteleggere vil bidra til at presset rundt lavrisikoobjektene i de andre storbyene bare vil øke i tiden fremover. Denne trenden ser vi til en viss grad også utenfor de største byregionene, hvor tilretteleggerne bare hittil i år har handlet for over NOK 2 mrd., særlig innen kategoriene samfunnsbygg og handel», skriver DNB Næringsmegling.

Ifølge DNB Næringsmegling har tilretteleggerne kjøpt eiendom for 14,9 milliarder kroner i år. Samtidig har de solgt eiendom for 7,4 milliarder kroner.

Kontormarkedet preges ifølge DNB Næringsmegling av mange kjøper og få selgere, noe som har gitt utslag i langt færre kontortransaksjoner enn normalt. «Per Q3 har vi registrert kontortransaksjoner for nær NOK 15 mrd. (31 % av totalmarkedet), mot et snitt de tre foregående årene i sin helhet på NOK 45 mrd. (45 % av totalmarkedet). Noe kan selvsagt relateres til tilfeldigheter, men resultatene fra våre siste investorundersøkelser tyder også på at et redusert yieldgap gjør at stadig flere har et sterkere fokus på utvikling», skriver næringsmegleren i rapporten for andre halvår.

Nasjonalromantikken blomstrer på taket
Aktuelt
Kan bygge 8300 boliger
Bolig
Bygger 8.500 kvadratmeter i seks etasjer
Bolig
Dobler antall leiligheter i kommunen
Bolig
Skal bygge kontorbygg i Nydalen
Utvikling
Oppdaterte eiendomsnyheter hver morgen kl 07.05 Meld deg på gratis nyhetsbrev her!
Konverterer kontorer til leiligheter
Utvikling
Sommersatsing styrker eiendomsprisene
Aktuelt
Nytt fond jakter halvannen milliard
Aktuelt
Kvitter seg med ferdig dekket bord
Utvikling