Hongqi Guo, gründeren bak kinesiske, Yitong Design, sjokkerte og fascinerte eiendomsbransjen da 400 var samlet i Samfunnssalen, under PropTech Summit.

Skal flytte 349 millioner mennesker

– Yitong og WeWork viser fart og kraft på et nivå vi ikke har sett før!

Publisert Sist oppdatert

– Det var utrolig spennende å samle over 400 bransjekollegaer til dette temaet som opptar oss så mye! Oppmøtet viser at dette er et meget aktuelt tema, sier Henrik Taubøll, en av grunnleggerne bak PropTech Summit, da eiendomsbransjen var samlet i går i Samfunnssalen,for å høre flere internasjonale foredragsholdere diskutere hvordan fremtidens proptech-selskaper skal revolusjonere alt fra leietakerforhold og eiendomsutvikling til hvordan hele byer vil se ut. Noen av selskapene som var på scenen var: PWC, Unissu, Studio Scwitalla, Unacast, Placense, Imerso, State of Place, Equiem, UN Charter Excellence Centre for Smart and Sustainable Cities og Dimension10.

– Det er vanskelig å velge noen høydepunkter fra dagen, men det var veldig interessant å høre hvordan Yitong Design bygger opp byer fra bunnen av. Det er en helt annen verden når det kommer til byutvikling, sier Taubøll.

Fra 2010 til 2018 har det kinesiske arkitektselskapet Yitong Design bidratt gjennom sitt arbeid i flyttingen av 147 millioner mennesker fra distriktene og inn til byene.

– Fra 2018 til 2030 skal vi flytte 202 millioner mennesker fra landsbygda og inn i moderne byer, det er 40 ganger Norges populasjon. Totalt blir det 349 millioner mennesker fra 2010–2030, sier Hongqi Guo, som er gründeren bak Yitong Design, en av hovedaktørene som jobber med å fasilitet design- og byggeprosessen av nye byer i Kina. Han sto på scenen med Mathis Grimstad, administrerende direktør i Stor-Oslo Eiendom, som kjenner Guo fra Harvard University.

Grunnen til at dette kan utføres så raskt er at staten eier tomtene og Kina har et identitetssystem, som gjør det mer attraktivt å bo i byen.

– Det er ikke så mange som vet det, men vi har et identitetssystem, som gir bønder og de som bor i byene ulike menneskerettigheter, derfor er det attraktivt for alle å bo i byene, sier Guo.

I byene har alle tilgang på offentlige tjenester som helseordninger og skolegang.

Fra 2010 til nå har de bygd 6 millioner kvadratmeter, og fem av de største entreprenørselskapene på Fortune 500 er ifølge Guo kinesiske. Fra 2008–2012 har de blant annet bygd 11 CBD-områder og 23 nye byer og 8 distrikter.

– Det er veldig mye å diskutere rundt Kina knyttet til prosesser og menneskerettigheter. Vi hadde også Kari Aina Eik fra UN Charter Excellence Centre for Smart and Sustainable Cities på scenen, med 21 år fra FN. Som hun sa er det bedre å høre hva folk har å si, så dette kan diskuteres, enn at man er uvitende til det som skjer, understreker Taubøll, og fortsetter:  – Det var også veldig interessant å høre hvordan FNs program for smarte byer skal fungere og hvordan de bruker dialog for å bedre livet til mennesker i hele verden. Hun dro frem at systemet i USA som vist av blant annet at WeWork, Kina som vist av Yitong og Europa representerer helt ulike tankemåter, men at det er viktig for FN med dialog.

Alle vil til byene

Ronen Journo, fra WeWork snakket om fremtidens arbeidsplass, og deres ambisjon om å skape en verden hvor: «People work to make a life, not just a living». For første gang i historien bor flertallet i byer.

– I 2050 vil cirka 70 prosent at verdens populasjon bo i urbane områder og majoriteten vil være millenniums. Mer enn 60 prosent av global GDP vil genereres av 600 byer. 36 prosent av arbeidskraften i Amerika er selvstendig næringsdrivende. 1/3 av den amerikanske arbeidskraften og opp til 800 millioner mennesker globalt må finne nye yrker innen 2030 som et resultat av digitalisering og automatisering, sier han, og er sikker på at deres tjenester vil bli enda mer attraktive i tiden som kommer.

WeWorks community og tjenester tilbyr bedrifter, gründere og startups en plattform hvor de kan møte, utforske kreative samarbeid og utvide nettverk. I tillegg til felles og individuelle kontorlokaler tilbyr de medlemmene en rekke tjenester og aktiviteter, blant annet lunsj, foredrag, kurs og yogatimer – alt som kan styrke medlemmenes nettverk, kunnskap og trivsel.

Taubøll synes det var særlig interessant å høre om WeWorks vanvittige vekst og måte å tenke «vi» isteden for «meg».

– Jeg tror alle bør lese boken «Tribal Leadership» som de bygger forretningsfilosofien sin på, anbefaler han.

I dag har WeWork over 50.000 medlemmer i Europa med kontorer i Storbritannia, Irland, Tyskland, Nederland, Frankrike og Spania. Globalt har selskapet over 253.000 medlemmer på 274 steder i 22 land og 74 byer.

– Foredragene provoserte og imponerte

Anders H. Mjåset, som også er en grunnleggerne bak konferansen er svært fornøyd.

– Dette var helt rått. Vi er veldig fornøyd med foredragene, rammene og alle folkene som kom, sier han og fortsetter: – Foredragene provoserte og imponerte, samtidig klarte de å presentere en god bredde av PropTech startups som representerte en modenhet vi ikke hadde i Norge for ett år siden, påpeker han.

Nå skal PropTech Norway bestemme seg for hvor og hvordan de skal ta dette videre.

– Det er så mange som ønsker å samarbeide og gjøre noe mer ut av dette, sier Mjåset fornøyd.

Som for Taubøll gjorde også Yitong og WeWork særlig inntrykk på Mjåset.

– Yitong og WeWork, var de største trekkplastrene, og det ga en bittersøt ettersmak ved å vise fart og kraft på et nivå vi ikke har sett før! Jeg tror mange kommer til å trenge tid til å forstå hva de hørte fra dem i dag, og hva det vil si for eiendomsbransjen, men like mye for byer og befolkninger, avslutter han.

Powered by Labrador CMS