Banken vil skape en startup-lab som retter seg mot eiendom og proptech.

Nytt co-working konsept for proptech – vil skalere for hele landet

Dersom det nye co-working konseptet Banken for eiendom og proptech lykkes på Storo, vil Roar Smelhus og driftsselskapet Home Workspace skalere konseptet og bruke det for å løfte næringsutviklingen i mindre norske byer.

Publisert Sist oppdatert

Den tidligere Hjellnes Consult-rådgiveren Roar Smelhus er nå i full gang med et nytt co- working konsept på Storo som har fått navnet Banken. Sammen med partnere leier de 450 kvadratmeter for å videreleie plasser til aktører som «kan gjøre hverandre gode» innenfor grensesnittet proptech og eiendom.

– Vi får nå testet hvor vanskelig det er å finne de riktige leietakerne. Det er utvelgelsen av leietakerne som er det viktige her. De som henvender seg til oss for å få et medlemskap i Banken, er spennende selskaper, men som sliter med å få hverdagen til å gå opp og kanskje ikke trenger å reise til sentrum hver dag, sier Smelhus.

Han henter inspirasjon fra DogA, som har hatt et prosjekt som heter Levende lokaler. Der er målet å bekjempe og forebygge sentrumsdød. Det er noe Smelhus forsøker å bygge videre på med sin Banken-hub. På litt lengre sikt er målet å danne flere tilsvarende huber rundt omkring i landet. Målet er kortreist jobbing, som både er tidsbesparende og miljøriktig, og i tillegg utfordrer vi den tradisjonelle organisasjonsformen med vårt partner- og nettverkssystem.

– Vi bør kunne skalere dette opp. Kanskje man også kan få det til i byer som Tvedestrand og andre byer hvor det ikke er så mye næringsutvikling. Klarer vi det, har vi løst litt av by- og stedsutviklingen lokalt. Livsgrunnlaget til småbyene blir borte når ”alt og alle” drar til de store byene. Småstedene må skape et engasjement og fysiske møteplasser, gjerne der vi sammen kan samskape gjennom såkalt samfunnsinnovasjon. DogA vil ha slike eksempler som vi holder på med her, sier Smelhus.

Banken har 35 plasser, og det er forventet at rundt 20 til 25 medlemmer er der samtidig. Ifølge Smelhus er målet å skape en startup-lab som retter seg mot eiendom og proptech. Man betaler for medlemsskap, for en kontorplass i åpent landskap og ekstra hvis man vil ha en fast plass i landskapet. Smelhus henter også inspirasjon fra bla. Folk Oslo, hvor han selv er medlem.

– Gårdeier er positivt innstilt til å teste konseptet vårt. I utgangspunktet har vi en leieavtale på fem år, men vi skal ha en evaluering etter ett år, sier Smelhus.

Han vil ha en miks av leietakere i Banken, med noen kreative virksomheter, noen som jobber mot bank og finans, noen som jobber med bærekraft og noen som driver med pedagogikk og læring.

– Vi vil også ha et tilbud som elever i eldre ungdoms- og videregående skole vil ha nytte av. Vi vil sikre tilgang på jobber for ungdommen. Stovner bydel hadde et slikt initiativ som var veldig vellykket. Jeg har tatt et initiativ overfor bydel Nordre Aker for å skape jobber for ungdommene, sier Smelhus.

Smelhus sluttet i Multiconsult som kjøpte opp Hjellnes Consult for å starte sitt eget partner- og nettverk selskap, 6CST. Der driver han rådgivning innenfor sosialt entreprenørskap, proptech og bærekraft, og han får jobbe akkurat så innovativt som han hadde ønsket seg. Han jobber for tiden med mange ulike proptech selskaper, og lover at vi vil høre mer fra mange av disse fremover.

Powered by Labrador CMS