En tett klatrevegg som støyskjerm nærmest skytebanen, kan være en del av løsningen for boligprosjektet. (Foto: Google)

Vil bygge boliger ved skytebane

Vedal Investor ønsker å bygge boliger på en 26,4 dekar stor tomt ved en skytebane ved Oslomarka.

Publisert

På vegne av Årvoll Eiendom AS, som eies av Vedal Investor, har LOF Arkitekter AS bestilt planforhåndskonferanse hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for Østreheimsveien 28A med flere på Årvoll i Oslo. Tiltakshaver ønsker å utvikle eiendommene til boligformål.

– I gjeldende reguleringsplan(er) er eiendommene avsatt til henholdsvis allmennyttig formål (ridesenter m/ tilhørende anlegg), og fareområde (skytebane). Det kreves omregulering av eiendommene for å kunne utvikle boliger, påpeker LOF Arkitekter i bestillingen.

I henvendelsen til PBE oppgir ikke arkitektselskapet hvor mange boliger eller hvor stort boligareal som tiltakshaver ønsker å bygge. Av en innsendt bebyggelsesplan fremgår det imidlertid at tomten har et areal på 26,4 dekar.

I samarbeid med akustikkonsulenten Rieber Prosjekt AS er det utarbeidet skisser som viser hvordan støyforholdene kan ivaretas. Ifølge arkitektselskapet viser skissene og akustikkrapporten som er sendt til PBE, at boligene og uteoppholdsarealene kan få tilfredsstillende lydforhold gjennom en nøye utforming av bygg og deres innbyrdes plassering.

Målingene av støy fra Oslo Østre skytterlags bane til Østreheimsveien 28 «viser at reflektert støy gir overskridelser av kravet til maksimalt støynivå på 5dB og overskridelse av kravet til Lden på 8dB».

Refleksjonsstøyen kommer fra objekter/fjellflater på et område på opp mot 100 dekar som ligger nord/nordøst for standplassen.

– Hugging av trær og jorddekking og tilsåing av området der refleksjoner oppstår, kan fjerne refleksjonene slik at støygrensene kan tilfredsstilles. Området er stort og til dels svært bratt, og det er derfor usikkert om et slikt tiltak er gjennomførbart både praktisk og økonomisk. Overbygging av skytebanen kan også ha god virkning, men vil bli svært kostbart, heter det i rapporten.

Der skriver Rieber Prosjekt også at «et konsept med en tett klatrevegg som støyskjerm nærmest skytebanen, og avtrapping av bebyggelsen både i vertikalplanet og horisontalplanet kan sørge for skjerming av støyfølsomme rom og utearealer, slik at eiendommen kan utnyttes til boligformål».

– En slik løsning anses å være mest realistisk av de vurderte tiltakene, skriver Rieber Prosjekt i rapporten.

Powered by Labrador CMS