Tech

Ny teknologi vil endre eiendomsbransjen

Ny teknologi er i ferd med å endre hvordan man jobber med eiendom – og utviklingen er eksponentiell.

Ole Petter Novsett fra Disruptive Technologies, Aleksander Langmyhr fra Dimension10 og Henrik Taubøll, advokat i BAHR og jurymedlem i Proptech Norge holder et foredrag sammen om PropTech og fremtidens eiendomsbransje i en breakoutsession på Oslo Urban Arena.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Utviklingen av ny teknologi for smarte byer og bygg går raskt. Henrik Taubøll, advokat i BAHR og jurymedlem i Proptech Norge, Ole Petter Novsett fra Disruptive Technologies og Aleksander Langmyhr fra Dimension10 deler de siste verktøyene som kan tas i bruk allerede nå.

– Det skjer nå et stort internasjonalt skift mot at byer blir smartere og at urban informatikk benyttes for å optimalisere opplevelser i byrom. Det er for tiden økt fokus på urban mobilitet som del av dette bildet, og det eksperimenteres med nye transportmetoder over hele verden, sier Taubøll.

I dag arbeids det også stort med god «real time»-kommunikasjon med folk i bybildet. Ifølge Taubøll hadde ikke dette vært mulig uten gode systemer for datainnhenting (urban informatikk).

– Når det kommer til smart bygg er det sentralt å se på dette som en del av det grønne skiftet og som et ledd av miljøsatsingen mange bedrifter har hatt. Mer effektive bygg gir mindre klimaavtrykk og er veldig mye bedre for miljøet, mener han, og fremhever at det skjer en stadig innovasjon på dette området. Han trekker frem «smart glass» som et interessant aspekt.

– Nederlandske Physee har for eksempel utviklet et fullt transparent glass som også fungerer som solcellepanel. Potensialet her er enormt. Alt dette skaper nye utfordringer å se på for oss som advokater og særlig personvernspørsmål blir en større del av hverdagen til en eiendomsadvokat, sier Taubøll.

– De beste eiendomsaktørene i verden er rå på utnytting av den dataen som finnes i bygget. Utviklingen innen IoT, og det å gjøre bygg smarte og sammenkoblede går raskt. En viktig premissgiver er også at nå kan gjøres uten omfattende kabling som har vært med på å senke kostnadene drastisk. Dette gjør byggene smartere og skaper bedre brukeropplevelser for sluttbrukeren, men medfører i teorien en større mulighet for å kartlegge enkeltpersoners handlinger i hverdagen, fortsetter han.

Alle vil tjene på dette

Ole Petter Novsett fra Disruptive Technologies jobber med bruk av små trådløse sensorer og IoT.

– Vi opplever enorm interesse fra byggeiere i hele Europa. Svært mange ønsker å komme i gang med bruk av ny teknologi for å effektivisere eiendomsdriften og redusere vedlikeholds og energikostnader. Ved hjelp av vår sensorteknologi kombinert med sentrale driftsanlegg og energioppfølgingssystemer vil fordelene være betydelige i form av lavere investeringskostnad, lavere drifts og vedlikeholdskostnader og lavere energiforbruk enn tidligere. Både byggeier, leietaker og selvsagt klimaet vil tjene på det, sier Novsett.

Ifølge han vil tilgang til ny datafangst være med på å gjøre driftsanlegg og oppfølgingssystemer enda bedre, samtidig som man kan få full kontroll over byggets arealeffektivitet.

– Sensorer kan ettermonteres i eksisterende konstruksjoner rask, enkel og billig. Derfor tror vi at ny teknologi også vil kunne gjøre det veldig mye enklere hvis man for eksempel ønsker å gjøre tiltak på eiendommer som er oppført på gule lister, regulert til bevaring eller fredet, forklarer Novsett.

Aleksander Langmyhr, fra Dimension10 som er ledende på AR/VR, opplever at mange ser på VR og AR som en fremtidsvisjon. Langmyhr understreker at teknologien kan brukes allerede i dag.

– Våre kunder bruker VR i dag og ser det som et nyttig og verdifullt verktøy. For å sette det litt i kontekst: Planlegger en å bygge noe i dag, et hus, museum eller en annen form for bygning blir den designet i 3D. Det gjør det lettere for alle involverte parter å forstå designet samtidig som 3D-modellen gir et godt grunnlag for diskusjon, sier han og fortsetter: – Hvordan ser man på 3D-modeller i dag? På flate (2D) computer skjermer! Skal man se en 3D-modell i 3D kan man bygge en fysisk modell, men det koster både tid og penger. Og man er låst til størrelsen på modellen.

Med dagens VR-programmer kan man ifølge Langmyhr ta en hvilken som helst 3D-modell og dra den inn i VR, og den vises i 3D-dimensjon og den størrelsen man ønsker.

– Har du flere VR headset tilgjengelig kan du se flere samtidig. Vil man se den i 1:1 trykker en bare på en knapp, så kan man gå sammen rundt i bygget og oppleve det som det allerede er bygget. Da får man en helt annen forståelse av bygget, samtidig som det er lettere å oppdage feil. Og som alle vet, å bygge feil er dyrt, påpeker han.

Dimension10 har akkurat fått Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo som kunde.

– De mottar flere og flere utbyggingsforslag som 3D-modeller, og vil gjerne forstå dem på beste mulig måte. Med vår plattform kommer PBE i relativt nær fremtid til å møte utbyggerne i VR, på eller i 3D-modellen som representerer utbyggingsforslaget. Det vil ikke lengre være noe poeng å reise til PBE sine kontorer for et møte når man faktisk kan møtes virtuelt i bygget som skal bygges, sier han.

Pareto kjøpte mens leietaker vil bort
Transaksjoner
Byen blir aldri den samme igjen
Utvikling
Gjelsten-selskap får refs (+)
Utvikling
Sier nei til Fornebubanen – forfølges nå for ulovlig P-anlegg under bakken (+)
Analyse
Riksantikvaren ut mot boligtårn
Bolig
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Statsbygg solgte til svensker (+)
Transaksjoner
Vant Oslo bys arkitekturpris
Aktuelt
Bygger for 103 millioner på brygga
Bolig
Resultatløft etter eiendomssalg til Smedvig (+)
Analyse

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.