Adm. direktør Tor Inge Hjemdal i DOGA og daglig leder Katharina Bramslev skal få fart på innovasjon i byggenæringen.

Jakter innovative løsninger i byggenæringen

Et nytt samarbeid mellom Grønn Byggallianse og DOGA skal gi nye innovative og miljøvennlige produkter og løsninger i byggenæringen.

Publisert

– Vi har som mål at bærekraft skal bli det selvfølgelige valget for alle i byggebransjen, og da må vi gjøre ting annerledes og tenke nytt. Vi vil inspirere hele verdikjeden; leverandører, entreprenører, byggherrer og rådgivere til å tenke nytt, sier Katharina Bramslev.

Hun er daglig leder i Grønn Byggallianse, som sammen med DOGA har inngått et samarbeid om innovasjonsprosesser i byggenæringen. Ett av målene er å koble brukere som trenger nye løsninger med aktører som har nye løsninger, men som ikke klarer å få dem ut i et større marked.

– Det er et problem at brukere av nye løsninger og prosesser ikke vet hvordan de skal finne dem, samtidig kan leverandører ha nye løsninger, metoder, verktøy og prosesser uten å ha et marked for dem. Vår oppgave blir å koble disse sammen, sier Bramslev.

DOGA vil ha en systematisk tilnærming som er inspirert av danske Sustainable Build. Samarbeidet innebærer at det bygges et innovasjonsnettverk med flere byggherrer involvert.

– Grønn Byggallianse har medlemmer som er interessante når det gjelder innovasjon i byggebransjen. Et slikt program er gjennomført med stor suksess i Danmark. Der har de blant annet hatt fokus på materialer og sirkulær økonomi. Utvikling av nye ideer, nye forretningsmodeller, spredning av kunnskap og nye samarbeid, sier adm. direktør Tor Inge Hjemdal i DOGA. Han har tilknyttet seg initiativtaker Roar Smelhus i 6CST til å sette opp nettverket i Norge.

DOGA er en del av det offentlige virkemiddelapparatet og har som mandat å bidra til å øke konkurranseevnen til næringslivet i Norge. Lignende prosesser er blitt initiert innenfor andre næringer. Hjemdal er opptatt av at de som har ideene er de som eier konseptene og at de skal få bistand fra gruppen som Grønn Byggallianse og DOGA har satt sammen til å kommersialisere disse ideene, altså at BAE- næringen blir mer innovativ.

At DOGA er en del av det offentlige virkemiddelapparatet, er også noe som tiltrekker Grønn Byggallianse.

– Myndigheten har sagt at ideer som kommer frem kan få hjelp til å komme seg videre. Jeg tror og håper det kommer helt konkrete og nye produkter ut av dette samarbeidet. Vi vil jobbe veldig praktisk, sier Bramslev.

– Vi vil knytte til oss ekspertkompetanse innenfor fasilitering av innovasjonsprosesser og accelerasjon av ideer, slik at det som kommer ut blir både noe nytt, noe nyttig og at næringen kan nyttiggjøre seg den nye kompetansen, sier Roar Smelhus.

Powered by Labrador CMS