Nyheter

Maktskifte i utleiemarkedet

Det har vært leietakers marked de siste årene, men nå tror Malling & co at makten er i ferd med å skifte hender.

LITE Å VELGE I: Det er mindre å velge i når det gjelder ledige kontorer. Derfor blir kampen om meterne tøffere og makten går fra leietaker til gårdeier. Det mener Haakon Ødegaard i Malling & Co. (Foto: Malling & Co)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I en fersk markedskommentar skriver analysesjef i Malling & Co, Haakon Ødegaard, at kontorleiemarkedet er nyansert og varierende, men at den generelle trenden nå er at makten er skiftet fra leietaker til gårdeier.
– Dette gjelder særlig arealer i sentrum. Skiftet har gått ganske fort, og ikke alle leietakere eller gårdeiere ser ut til å ha fått med seg skiftet det siste halvåret, skriver Ødegaard.

Han påpeker at det over en god stund vært lav ledighet for kontor i Oslo sentrum, og at det det siste året har det blitt absorbert ledige arealer slik at ledigheten nå ser ut til å ha truffet et punkt som kan stresse enhver leietaker som har hastverk med å finne nye arealer i Oslo sentrum.
I kontorleiemarkedet vil det alltid være slik at ikke alle arealer passer til alle leietakere, og sånn sett er leietakerne prisgitt en viss markedsledighet for å kunne få opp flere alternativer når de skal flytte. Nå ser vi at ledigheten er så lav at leietakerne har få alternativer, og på hvert objekt er det ofte flere interessenter som ønsker kontrakt, skriver Ødegaard.
Han forteller at dette den siste tiden har ført til at de har opplevd frustrasjon blant leietakere som åpenbart har hatt et feilaktig bilde av deres mulighetsrom i et stadig strammere kontorleiemarked.
– For mens leietakerne i mange år har kunnet vurdere flere tilbud i god tid, er det nå mer førstemann til mølla som gjelder, skriver Ødegaard.

Dette gjør sitt til at utleiemeglerne jobber hardt for å skaffe flere utleieoppdrag, slik at de skal ha mer å tilby. Dette lykkes de i følge Ødegaard med, men det meste er større arealer og prosjekter som ferdigstilles som nybygg eller totalrehabiliterte bygg fra 2020 og utover, og er ikke innflyttingsklart på kort frist.
– Vi tror denne trenden i markedet vil fortsette, fordi etterspørselen ventes å vokse i takt med økt sysselsetting i hovedstaden de neste 12 månedene. Samtidig vet vi at det bygges svært lite der folk helst vil ha kontorer. I tillegg er flere bygg tatt ut av markedet for totalrehabilitering, prosesser som gjerne tar 2-4 år fra start til slutt, sier Ødegaard.
Han oppfordrer derfor leietakere som har et godt tilbud på bordet om å takke ja før noen andre gjør det.

Kan bygge 8300 boliger
Bolig
Bygger 8.500 kvadratmeter i seks etasjer
Bolig
Dobler antall leiligheter i kommunen
Bolig
Skal bygge kontorbygg i Nydalen
Utvikling
Konverterer kontorer til leiligheter
Utvikling
Med PLUSS får du faglig påfyll i hele sommer! Bli PLUSS-abonnent her!
Sommersatsing styrker eiendomsprisene
Aktuelt
Nytt fond jakter halvannen milliard
Aktuelt
Kvitter seg med ferdig dekket bord
Utvikling
Bøhler og Hagen dropper boliger
Utvikling