Tech

Vil ha datasentre i byene

Et nytt samarbeid mellom MIRIS Eiendom, Snøhetta, Skanska, Asplan Viak og Nokia ser på muligheten til å utvikle datasentre som server byggene rundt med overskuddsenergi.

Snøhetta har tegnet datasentrene. Ill.: Snøhetta/Plompmozes.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

MIRIS Eiendom, Snøhetta, Skanska, Asplan Viak og Nokia har laget en mulighetsstudie som viser at datasentre kan bli en viktig del av løsningen i utviklingen av fremtidens miljøbyer. Ifølge MIRIS Eiendom bruker bygg i dag 40 prosent av verdens energiforbruk, samtidig som datasentre står for 2 prosent av energiforbruket. MIRIS Eiendom mener sentralt plasserte datasentre i byene kan levere energi til byggene rundt datasentrene, samtidig som solceller fra husene rundt kan levere strøm til både eget forbruk og datasentrene. Overskuddsenergi fra datasentre kan ifølge selskapet gi energi til byer med opptil 18 000 innbyggere.

– I dag ligger som regel datasentre avsides til og produserer masse energi som ikke kommer samfunnet til nytte. Vi har tenkt helt motsatt. Hvorfor ikke legge datasenteret midt i byen slik at det kan levere energi til byggene rundt, sier Jan Gunnar Mathisen, administrerende direktør i MIRIS.

MIRIS Eiendom og partnerne jobber med en prototype som har fått navnet Spark. Den kan tilpasses både store og mindre byer og nå jobbes det med et pilotprosjekt for Lyseparken i Os.

– Spark er hånd i hanske for Lyseparken. Vi utvikler en næringspark med meget høye miljøambisjoner hvor pilotering og uttesting av ny teknologi er grunnpilarer i konseptet. Lyseparken tilrettelegger for minst 4000 nye arbeidsplasser og vil få 3000 til 5000 boliger i omkringliggende områder, sier Fredrik Seliussen, utviklingsdirektør for Lyseparken i Os.

Dersom prosjektet blir realisert i Os, kan det bli verdens første energipositive by.

Snøhetta har tegnet inn datasentrene som hjertet i byen, med skoler, idrettsanlegg, sykehus og andre ting som krever mye energi sentralt beliggende nært datasentrene. Næringseiendom og boliger plasseres lenger ut fra kjernen.

– Vi har utviklet et energikonsept som er syklisk. Det betyr at varmen som kommer fra datasenteret går i loop gjennom byen før det fraktes tilbake til datasenteret. Energisystemet fører til effektiv oppvarming av byen, men også nedkjøling av datasenteret mot slutten av energisyklusen. Slik får vi maksimal utnyttelse av energien fra start til slutt, sier Elin Vatn i Snøhetta.

Spark er ifølge MIRIS Eindom og partnerne et eksempel som viser potensialet til å utvikle en Power City, et konsept utviklet av Powerhousesamarbeidet. Måler er å utvikle energipositive byer som følger de samme kriteriene som Powerhouse bygningene.

MIRIS Eiendom står også bak planleggingen av Svart Glacier Hotel, som skal bli verdens første Powerhouse-hotell. Hotellets beliggenhet blir ved brearmen til Svartisen nasjonalpark i Meløy kommune i Nordland. Det er Snøhetta som har designet «Svart», som får en 360 graders utsikt over Svartisen. Hotellet får et årlig energibehov som er 87 prosent lavere enn et vanlig hotell, og vil også produsere sin egen energi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Superår for eiendomsrådgiver (+)
Aktuelt
Her kommer 270 000 m2 eiendom
Play
Realkapital Investor kjøper i Asker
Transaksjoner
Munch Brygge vant arkitekturpris
Aktuelt
Enda mer interesse for Det store blå (+)
Utvikling
Estate PLUSS gir deg tilgang til vår nye
Estate Magasin DIGITAL med egen APP
Estate Magasin på telefon,
tablet eller laptop?
Bestill Estate PLUSS her
Her vil gigantene bygge 1500 boliger
Bolig
Volkswagen åpner datasenter i Norge
Aktuelt
Melder om ny sjef i Hemfosa
Karriere
Konkurrerer om å bli årets beste byggverk
Aktuelt