Anders Myklebust og Andreas Mello-Kildal.

Ukens tips: Frist for avleggelse av årsregnskap

Juni måned er ofte preget av høy aktivitet i transaksjonsmarkedet, og fokus er for mange rettet mot gjennomføring av transaksjoner eller andre større avtaler som ønskes signert før fellesferien. Årsregnskapet og årsberetningen må imidlertid også på plass, normalt før 30. juni.

Publisert

I henhold til regnskapsloven § 3-1 skal årsregnskapet og årsberetningen fastsettes senest innen seks måneder etter regnskapsårets slutt. Normalt er regnskapsåret det samme som kalenderåret, men for noen selskaper er det adgang til såkalt avvikende regnskapsår. Dette er imidlertid mindre aktuelt eiendomsselskaper. Små foretak er ikke pliktige til å utarbeide årsberetning, men kan på frivillig basis velge å utarbeide dette.

For de fleste selskaper innebærer dette at årsregnskap og årsberetning for 2017 må på plass før 30. juni 2018. For aksjeselskaper skal godkjennelse av årsregnskap og årsberetning skje på den ordinære generalforsamlingen, som også må avholdes innen seks måneder etter utløpet av regnskapsåret, jf. aksjeloven § 5-5. Tilsvarende gjelder ANS og DA, og her kan også deltakerne ha et eget ansvar for å sørge for at regnskapet blir utarbeidet, jf. selskapsloven § 2-23.

For kommandittselskap skal årsregnskap og årsberetning allerede foreligge, og være behandlet av selskapsmøtet, jf. selskapsloven § 3-14. Fristen for behandling i selskapsmøte er fire måneder etter utløpet av regnskapsåret.

Årsregnskapet, med eventuell årsberetning og revisjonsberetning (der dette er påkrevet) skal sendes til Regnskapsregisteret innen en måned etter at det ble vedtatt, jf. regnskapsloven § 8-2. Dersom dette ikke er gjort innen 1. august 2018 vil man bli ilagt forsinkelsesgebyr i inntil 26 uker. Forsinkelsesgebyret er ett rettsgebyr (NOK 1.130) per uke de første åtte ukene, deretter to rettsgebyr de neste ti ukene og tre rettsgebyr de siste åtte ukene. Hvis regnskapet ikke er sendt inn innen seks måneder etter 1. august, kan tingretten beslutte å oppløse selskapet.

Når Regnskapsregisteret har mottatt og godkjent det innsendte årsregnskapet, vil den regnskapspliktige få melding om dette.

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg Rein Advokatfirma AS. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg Rein Advokatfirma AS.

Om forfatterne:

Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett.

Andreas Mello-Kildal er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Powered by Labrador CMS