Foto: Scanpix, Miljøpartiet Dei Grøne/Monica Løvdahl, Flickr.com CC BY 2.0 og Formuesforvaltning.

50 mektigste: Mandagens kandidater

Vi går inn i andre uken med presentasjon av kandidater til Eiendomsbransjens mektigste. Her er mandagens fem kandidater.

Publisert Sist oppdatert

Den neste måneden skal Estate Nyheter kåre eiendomsbransjens mektigste. Av 50 personer med stor påvirkningskraft innenfor eiendom, vil vi presentere fem kandidater hver dag, i alfabetisk rekkefølge. Etter at alle er presentert, får leserne anledning til å stemme over hvem de mener er eiendomsbransjens mektigste.

Les også: Kårer eiendomsbransjens mektigste

Marcussen, Hanna Elise

Hanna Elise Marcussen er byråd for byutvikling i Oslo kommune. Hun representerer Miljøpartiet de Grønne og er ansvarlig for program bilfritt byliv. Blant merkesakene er å gjøre sentrum innenfor Ring 1 fri for privatbiler, et ønske om å øke parkeringsavgiftene, redusere antall P-plasser, innføring av rushtidsavgift, økt kapasitet av kollektivnettet og motstand mot utbygging av E18. Hun har eiermakt, men utøver makt som påvirker både byen, eiendomsaktørene og befolkningen.

Greit å vite: Er ikke redd for å gå i krigen for det hun brenner for, og har da også gjennomført førstegangstjeneste med befalskurs.

Les også: De fem første kandidatene

Mohn, Trond

Den norske industrieieren og filantropen Trond Mohn er fra Bergen, men er blant de som har markert seg sterkest i markedet for næringseiendom i Oslo de siste årene. Sammen med Selvaag kjøpte han Koksaområdet på Fornebu. I 2015 kjøpte han DNB-bygget i Bjørvika. I 2017 solgte han DNB-bygget til Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, et selskap hvor han er nest største eier. I tillegg har han kjøpt et større tomteareal i Bærum sammen med Naturbetong i Bærum.

Greit å vite: Kåret til «Bergens Beste Bergenser» i 2010.

Les også: Kandidatene sist tirsdag

Mæle, Ola

Prestesønnen Ola Mæle fra Oppdal ble kjent da han grunnla klesmerket Bik Bok på 1980-tallet. I 1991 brukte han noe av overskuddet sitt fra motebransjen til å kjøpe halvparten av NSBs lokomotivhaller på Thunes verksted. Han økte leieinntektene fra halvannen million kroner til ti millioner kroner, og har senere vært involvert på Skøyen, Sjølyst, Fornebu, Lørenskog og Vestfold – for å nevne noe.

Greit å vite: Er utdannet lege, men har aldri praktisert faget.

Les også: Onsdagens kandidater

Neslein, Petter

På midten av 1980-tallet overtok Petter Neslein og søsteren Mette familiens eiendomsportefølje. Formuen har blitt forvaltet godt gjennom investeringsselskapet Pecunia. Eier noen av hovedstadens flotteste kontorbygg, sentralt plassert i Vika. Er medlem i investeringskomiteen som står for eiendomsinvesteringene til oljefondet. Har ferieleilighet på det som er definert som verdens mektigste adresse, 15 Central Park West i New York

Greit å vite: Pecunia betyr penger på latin.

Les også: Torsdagens kandidater

Reitan, Odd

Dagligvaregründer som har pløyet overskuddet ned i tusenvis av kvadratmeter med næringseiendom. Reitan Eiendom hadde ved utgangen av 2017 en verdijustert egenkapital på over 6,6 milliarder kroner og en totalkapital på 12 milliarder kroner. Er inne i alt fra hotell til kontorbygg til kjøpesenter.

Greit å vite: Var i sin tid medlem av dansebandet Four Jets, hvor han spilte tangent.

Les også: Fredagens kandidater

Powered by Labrador CMS