Analysesjef Haakon Ødegaard i Malling & Co mener leieprisøkning vil bidra til verdivekst og mer enn motvirke en eventuell yieldoppgang.

Glem renten, leieprisene trumfer alt denne gangen

Med forventninger om kraftig leieprisoppgang, mener Malling & Co at det er liten grunn for næringseiendomsaktørene å fokusere på noe stigende renter.

– Vi tror det er feil å fokusere for mye på renten og innvirkningen den har på yielden. Bunnen er nådd for prime yield, men vi tror samtidig ikke på noen særlig oppgang i yielden. Det vil bli en betydelig leieprisvekst de neste to-tre årene. Leieprisøkningen vil bidra til betydelig verdivekst for næringseiendom i 2018 og 2019, sa Malling & Co-sjef Anders Berggren da han åpnet gårsdagens presentasjon av næringsmeglerens markedsrapport for første halvår.

Deretter inntok analysesjef Haakon Ødegaard og senior analytiker Herman Ness podiet for å presentere analytikernes syn på markedet.

– Jeg har jobbet med næringseiendomsmarkedet siden 2010, og har ikke sett de store endringene i leieprisene. Men nå kommer markedet for fullt. Etterspørselen er stor, og ledige bygg vil bli fylt opp. Jeg har klokkertro på leiemarkedet, det kan være så mye som 25 prosent igjen av leieprisveksten, sa Ødegaard.

Hans team venter en leieprisvekst på 10 prosent sentralt i Oslo i år og en flat utvikling i randsonen. I 2019 ventes 10 prosent stigning i leieprisene både i sentrum og randsonen, og i 2020 skal prisene opp med 5 prosent.

– Sysselsettingsveksten i Oslo er på 2,5 prosent. Samtidig har SSB en relativt ny statistikk som måler antall arbeidsforhold som viser 3,1 prosent vekst i første kvartal 2018 sammenlignet med første kvartal i fjor, fortsatte Ødegaard.

I første kvartal i 2017 var veksten 2,5 prosent sammenlignet med 2016. Videre viser NAVs bedriftsundersøkelse at det er 8512 ledige jobber i Oslo og 4236 i Akershus. Dette er en kraftig økning sammenlignet med tidligere målinger. Malling & Co anslår kontorledigheten til å være 6,5 prosent nå, noe som er ned ett prosentpoeng fra i fjor på samme tid.

Powered by Labrador CMS