Nyheter

Syndikatene kjøpte for 27,6 milliarder

Syndikatene sto bak nesten hver tredje krone i transaksjonsmarkedet i fjor.

Syndikatene har vært aktive det seneste året, og kjøper til lavest yield i Oslo. Foto: Shutterstock.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det skriver analytiker Robert Nystad i UNION Gruppen på næringsmeglerens hjemmeside. Ifølge Nydstad hadde syndikeringsaktørene et rekordhøyt aktivitetsnivå i 2017, med eiendomskjøp på til sammen 27,6 milliarder kroner. Legger man til transaksjoner hvor syndikeringsaktører har vært kjøpsrådgiver, kommer man opp i et volum på 29,7 milliarder kroner.

«Dette tilsvarer nesten hver tredje krone av det samlede transaksjonsvolumet. Aldri tidligere har de hatt en så stor andel av totalmarkedet», skriver UNION-analytikeren og viser til at fallende yielder har bidratt til å øke aktiviteten hos syndikatene. Ifølge Nystad har man sett eksempler på eiendommer som er blitt omsatt både to og tre ganger de siste tre årene, med gevinst for alle selgerne.

Investorene bak syndikatene økte eiendomseksponeringen med over 10 milliarder kroner i fjor, godt hjulpet av at de lave rentene har gjort eiendom attraktivt. Men nå tyder mye på at syndikatene vil redusere aktiviteten noe i tiden fremover, blant annet som følge av vanskeligere finansiering og økte renter.

«Med dyrere finansiering og flate eller svakt stigene yielder, blir det åpenbart færre muligheter til å selge eiendommer med høy avkastning etter korte holdeperioder. Vi blir overrasket om dette ikke bidrar til å dempe transaksjonsvolumet, både for syndikatørene og markedet som helhet», skriver Nystad i artikkelen.

Han mener mange av investorene som står bak syndikatene har økt eksponeringen mot eiendom betydelig de siste årene, men venter at investorene vil ha en mer balansert tilnærming fremover.

«At syndikatørene med stor sannsynlighet skal kjøpe mindre eiendom enn i rekordåret 2017, må ikke tolkes som en spådom om bråstans i syndikeringsmarkedet. Syndikatørene er svært flinke til å tilpasse seg markedet og skape transaksjoner. Vi tror for eksempel at vi vil se flere syndikater som investerer i eiendom med utviklingspotensial», skriver Nystad.

Mener NRK vil spare stort på å flytte til Lillestrøm
Utvikling
Newsec-eier casher inn på proptech-salg
Tech
Forventer 300 mill for næringseiendommer (+)
Aktuelt
Bare 2013 er dårligere enn i år
Bolig
Forlanger 100 mill for gammel bygård (+)
Transaksjoner
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Vil være med på veksten
Aktuelt
Satser millioner på godt boområde (+)
Bolig
Nytt sviende tap for boligutvikler (+)
Analyse
Utleiers ABC – Del 27 – Særlige bestemmelser
Juss

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.