Nyheter

– Betydelig aktivitet her

- Markedet i Kristiansand kan gi langt høyere avkastning enn andre større norske byer.

SOLID VOLUM: - Vi har sett analytikere anslå årlig transaksjonsvolum for næringseiendom på Sørlandet til 4-500 millioner, mens vi i 2017 er kjent med transaksjoner for langt over 2.000 millioner, sier Stian L. Ordahl (t.v.) fra Næringsmegleren. Her sammen med advokat Stig L. Bech under tirsdagens Eiendomskonferansen 2018 i Kristiansand.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Næringsmegleren Sædberg & Hodne avvikler akkurat nå for fulle hus Eiendomskonferansen 2018 i Kristiansand.

Stian L. Ordahl fra Næringsmegleren orienterte om Kristiansands-markedet:

– På utleiesiden oppfatter vi at markedet er i bedring. Det er fortsatt relativt høy ledighet i kontormarkedet generelt, men lokaler med sentral beliggenhet i Kvadraturen har relativt sett klart seg godt, og har hatt en fallende ledighet de siste 12-18 måneder, sier Ordahl.

– Vi tror bunnen for leieprisene er passert for denne gang, og dette er et inntrykk som har forsterket seg gjennom høsten, selv om den store oppgangen i prisene foreløpig uteblir.

Ordahl fortsetter:

– I transaksjonsmarkedet var det betydelig aktivitet i hele 2017, selv om den volummessig avtok noe i andre halvår. Vi har sett analytikere i Oslo anslå gjennomsnittlig årlig transaksjonsvolum for næringseiendom på Sørlandet til i størrelsesorden 4-500 millioner, mens vi i 2017 er kjent med transaksjoner for langt over 2.000 millioner.

– Det er fortsatt vår oppfatning at investorer anser Kristiansansands-markedet som et alternativ som kan gi langt høyere avkastning enn andre større norske byer, påpeker Ordahl.

LES OGSÅ: Britisk investeringsfond med kjempehandel i Kristiansand

– Bankende snekkemotorer bølger ut av prospektene
Stig L. Bech fra BAHR var også foredragsholder på konferansen, og sa blant annet dette i tilknytning til Ordahls tema:

– Vi opplever generelt en økt interesse for investeringer i de norske byene utover Oslo. Dette har vært tilfelle – både i opp- og nedturer – for Stavanger. Trondheim er også på kartet, og Bergens-markedet har åpnet seg betydelig de siste årene, sier Bech.

– Kristiansand kan være neste aktør ut. De to siste årene opplever vi at nasjonale aktører vurderer investeringer i Kristiansand, ikke minst på grunn av det Stian på klingende sørlandsk beskriver som et «deilig yield-gap». Det er jo nesten så bankende snekkemotorer bølger ut av prospektene.

– Og nettopp her har vi et poeng, mange har positive assosiasjoner til Kristiansand; Fin bykjerne med kvadratur, Markens, miljø, landets beste klima, et havneområde som er åpnet opp og generell nærhet til mye vann – og ikke minst et mytisk vennlig sinnelag. Kristiansand scorer slik sett høyt på softfaktorer som stadig blir viktigere.

LES OGSÅ: Vraket hotellplaner da byens store sønn lanserte gigantisk kunstgave

– Hva gjelder prime yield ligger nok denne helt ned mellom 5,0 og 5,5, men – dette gjelder kun et titalls eiendommer som for eksempel Fiskebrygga og Markens gate 9 der NRK flytter inn. I det neste og langt større sentrumssegmentet ligger yieldnivået på de beste eiendommene antagelig rundt 6,0 – som Stian også viste til, sier Bech.

Andre foredragsholdere var proptech-guru Sindre Østgård, analytiker Eirik Larsen fra DNB og CEO Heidi Wolden i Kruse-Smith.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gikk på en smell etter sprengningsarbeider hos naboen
Juss
Skal behandle sak om badetomten på Stovner
Utvikling
UNION henter fra Akershus Eiendom
Karriere
Selskapet bak MESH henter 40 mill
Tech
Her skal Fredensborg bygge boliger og næring
Bolig
Ser du hele bildet i eiendom?
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Nye PLUSS artikler hver dag,
bestill Estate PLUSS her
Colliers ansetter i retailavdelingen
Karriere
Bygger for 232 millioner kroner i Oslo øst
Aktuelt
Lyspunkter i retailsektoren
Play
Foreslår mange hundre nye boliger på elvebredden (+)
Bolig