SOLID VOLUM: - Vi har sett analytikere anslå årlig transaksjonsvolum for næringseiendom på Sørlandet til 4-500 millioner, mens vi i 2017 er kjent med transaksjoner for langt over 2.000 millioner, sier Stian L. Ordahl (t.v.) fra Næringsmegleren. Her sammen med advokat Stig L. Bech under tirsdagens Eiendomskonferansen 2018 i Kristiansand.

– Betydelig aktivitet her

- Markedet i Kristiansand kan gi langt høyere avkastning enn andre større norske byer.

Publisert Sist oppdatert

Næringsmegleren Sædberg & Hodne avvikler akkurat nå for fulle hus Eiendomskonferansen 2018 i Kristiansand.

Stian L. Ordahl fra Næringsmegleren orienterte om Kristiansands-markedet:

– På utleiesiden oppfatter vi at markedet er i bedring. Det er fortsatt relativt høy ledighet i kontormarkedet generelt, men lokaler med sentral beliggenhet i Kvadraturen har relativt sett klart seg godt, og har hatt en fallende ledighet de siste 12-18 måneder, sier Ordahl.

– Vi tror bunnen for leieprisene er passert for denne gang, og dette er et inntrykk som har forsterket seg gjennom høsten, selv om den store oppgangen i prisene foreløpig uteblir.

Ordahl fortsetter:

– I transaksjonsmarkedet var det betydelig aktivitet i hele 2017, selv om den volummessig avtok noe i andre halvår. Vi har sett analytikere i Oslo anslå gjennomsnittlig årlig transaksjonsvolum for næringseiendom på Sørlandet til i størrelsesorden 4-500 millioner, mens vi i 2017 er kjent med transaksjoner for langt over 2.000 millioner.

– Det er fortsatt vår oppfatning at investorer anser Kristiansansands-markedet som et alternativ som kan gi langt høyere avkastning enn andre større norske byer, påpeker Ordahl.

LES OGSÅ: Britisk investeringsfond med kjempehandel i Kristiansand

– Bankende snekkemotorer bølger ut av prospekteneStig L. Bech fra BAHR var også foredragsholder på konferansen, og sa blant annet dette i tilknytning til Ordahls tema:

– Vi opplever generelt en økt interesse for investeringer i de norske byene utover Oslo. Dette har vært tilfelle – både i opp- og nedturer – for Stavanger. Trondheim er også på kartet, og Bergens-markedet har åpnet seg betydelig de siste årene, sier Bech.

– Kristiansand kan være neste aktør ut. De to siste årene opplever vi at nasjonale aktører vurderer investeringer i Kristiansand, ikke minst på grunn av det Stian på klingende sørlandsk beskriver som et «deilig yield-gap». Det er jo nesten så bankende snekkemotorer bølger ut av prospektene.

– Og nettopp her har vi et poeng, mange har positive assosiasjoner til Kristiansand; Fin bykjerne med kvadratur, Markens, miljø, landets beste klima, et havneområde som er åpnet opp og generell nærhet til mye vann – og ikke minst et mytisk vennlig sinnelag. Kristiansand scorer slik sett høyt på softfaktorer som stadig blir viktigere.

LES OGSÅ: Vraket hotellplaner da byens store sønn lanserte gigantisk kunstgave

– Hva gjelder prime yield ligger nok denne helt ned mellom 5,0 og 5,5, men – dette gjelder kun et titalls eiendommer som for eksempel Fiskebrygga og Markens gate 9 der NRK flytter inn. I det neste og langt større sentrumssegmentet ligger yieldnivået på de beste eiendommene antagelig rundt 6,0 – som Stian også viste til, sier Bech.

Andre foredragsholdere var proptech-guru Sindre Østgård, analytiker Eirik Larsen fra DNB og CEO Heidi Wolden i Kruse-Smith.

Powered by Labrador CMS