Nyheter

Spektrum får nei til 27 etasjer

Stiftelsen Norges Varemesse ønsker et kontortårn på 27 etasjer som en del av Oslo Spektrum, men Plan- og bygningsetaten mener dette blir altfor høyt.

Stiftelsen Norges Varemesse mener Oslo by trenger et kongressenter med internasjonal konkurransekraft. (Illustrasjon: LPO Arkitekter)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Gjennom Oslo Spektrum Arena AS ønsker Stiftelsen Norges Varemesse å supplere eksisterende Oslo Spektrum med et fullverdig kongressenter og tidsmessige kontorarbeidsplasser.

– Oslo by trenger et kongressenter med internasjonal konkurransekraft, og dagens senter tilfredsstiller ikke internasjonale behov. Dagens kontorarealer er ikke tidsmessige og har begrenset brukbarhet, mener stiftelsen.

På bakgrunn av dette arrangerte Oslo Spektrum et parallelloppdrag for å belyse mulighetene for videreutvikling av bygningen. Forslaget fra LPO Arkitekter, som opprinnelig tegnet Oslo Spektrum, ble vurdert som den beste løsningen.

– Reguleringsplanen skal legge til rette for at eksisterende bygning skal kunne utvides med et nytt volum for en ny kongressal mot Sonja Henies plass, pluss et kontorbygg i 27 etasjer til kontorformål. Samtidig ønskes det lagt til rette for en oppgradering av Sonja Henies plass, som i dag ikke er universelt utformet, skriver LPO Arkitekter i forslag til planprogram til offentlig ettersyn.

Forslagsstillers alternativ innebærer å rive eksisterende frontbygning til fordel for ny base, et vertikalt tårn samt en utkraging over Sonja Henies plass. I det opprinnelige forslaget var tårnet på 24 etasjer, men dette er altså økt med ytterligere 3 etasjer.

Inntil planområdet i nord ligger bygningen Lilletorget 1 i 9 etasjer. Der har imidlertid Entra Planer om å bygge et høyhus.

Les også: – Særdeles konfliktfylt Entra-forslag

I sydøst ligger Radisson Blu Plaza Hotel med 3 etasjer mot Vaterlandsparken og et høybygg i 36 etasjer lengre syd. En gangbro på det syd-østre hjørnet av Oslo Spektrum knytter Oslo Spektrum og Plaza sammen. Det er søkt om påbygg med 3 etasjer på høybygget på hotell Plaza.

Planforslaget for Oslo Spektrum vil legge til rette for en utvidelse av bebyggelsen fra ca. 30.000 til ca. 55.000 kvadratmeter BRA.

Plan- og bygningsetaten (PBE) støtter styrking av Oslo Spektrum som konsert- og kongressarena, men ikke foreslått utkraging over Sonja Henies plass. Etaten anbefaler heller ikke tårn, men «mindre overskridelse av kommuneplanens høyder kan aksepteres for etablering av et kongressenter».

Når det gjelder høyder, anslår etaten at en byggehøyde på ca. 50 meter vil kunne aksepteres. Det er foreløpig uklart hvor mange kvadratmeter forslaget til PBE vil romme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Dette er ikke et nei til 27 etasjer. En del av planprogram-prosessen er at Oslo Spektrum må utrede andre alternativer som PBE ber om. Dette er helt vanlig i alle større byggeprosjekter, og en viktig del av konsekvensutredningen er å belyse hvorfor prosjektet må løses på bestemte måter.

Gikk på en smell etter sprengningsarbeider hos naboen
Juss
Skal behandle sak om badetomten på Stovner
Utvikling
UNION henter fra Akershus Eiendom
Karriere
Selskapet bak MESH henter 40 mill
Tech
Her skal Fredensborg bygge boliger og næring
Bolig
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Colliers ansetter i retailavdelingen
Karriere
Bygger for 232 millioner kroner i Oslo øst
Aktuelt
Lyspunkter i retailsektoren
Play
Foreslår mange hundre nye boliger på elvebredden (+)
Bolig