Nyheter

Strømmen av kapital til eiendom fortsetter

Akershus Eiendom mener den store kapitalstrømmen inn i eiendom vil fortsette i 2018 og spår et transaksjonsvolum i 2018 på 80-90 milliarder kroner.

Analysesjef Ragnar Eggen spår et transaksjonsvolum på 80-90 milliarder i år. Foto: Stian Schioldborg.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var på en fullsatt rokokkosal på Grand Hotell at Akershus Eiendom i går presenterte sin markedsrapport for første halvår og sine prognoser for eiendomsmarkedet. Akershus Eiendom, som i første kvartal i år har vært rådgiver for 11 transaksjoner med en samlet verdi på 5 milliarder kroner (inkludert budaksept), ser et fortsatt sprekt transaksjonsmarked.

– Vi opplever at det er mye kapital som fortsatt skal plasseres i næringseiendom, sa analysesjef Ragnar Eggen på presentasjonen.

«Vi venter et totalt investeringsvolum på 80 til 90 milliarder kroner i 2018. Markedsaktiviteten har fortsatt med samme fart i 2018 som vi observerte i 2017. Prime yield-estimatene er uendret på 3,75 prosent, noe som er bekreftet gjennom flere transaksjoner i fjerde kvartal», skriver Akershus Eiendom i rapporten.

Samtidig advarer analytikerne i Akershus Eiendom med at det er mer sannsynlig med et press på yielden oppover enn nedover i 2018, særlig hvis rentene fortsetter oppover. Akershus Eiendom venter at presset på yielden på oversiden vil være sterkere utenfor Oslo sentrum enn for såkalt prime kontoreiendom. Dette fordi de mest aktive aktørene i områdene utenfor sentrum er mer sensitive for økte renter enn prime-investorene som gjerne har lavere gearing.

Ledigheten faller

Når det gjelder kontorledigheten, mener Akershus Eiendom den vil falle fra 6,6 prosent nå til 5 prosent i 2020.

– Vi har sett litt for lite nybygg annonsert for 2019, sier Eggen.

Han spår at det vil forsvinne 120 000 kvadratmeter kontorareal ut av markedet i året i perioden 2018 til 2020, noe som med en beskjeden nybygging de to neste årene gir nullvekst i areal.

… Men vi tror at det vil komme flere spekulative bygg etter hvert. De vil komme utenfor sentrum, da det ikke er nok tomter i sentrum, sier Eggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gigantprosjektet som skal forandre bransjen
Play
Lyspunkter i retailsektoren
Play
Forsøk på forsikringssvindel ga fire år i fengsel
Juss
Kontrakt for LINK arkitektur
Aktuelt
Forvandler den 130 år gamle bygården til topp kontorer
Aktuelt
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Mva-kompensasjon – frem krav om nettoprinsipp
Juss
Stor-Oslo Eiendom styrker ledergruppen
Karriere
Oslo Tennisklubb skal bygge leiligheter (+)
Bolig
Kirken vil bygge boliger på St. Hanshaugen (+)
Bolig