Området er sårbart for internasjonale organiserte kriminelle miljøer.

Vil sikre shopping-område mot ran og terror

Gårdeierne i det eksklusive handlestrøket er blitt enige om hva som er det beste sikringstiltaket.

Publisert

«Beliggenheten og nærheten til nasjonale og symbolske offentlige bygninger og institusjoner, samt paradegaten Karl Johan, bidrar til et hevet trusselbilde.»

Det skriver Promenaden Management i et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Promenaden Fashion District er beliggende i Oslo sentrum mellom Prinsensgate, Akersgata, Grensen og Kongens gate. Det inkluderer også deler av Karl Johans gate, samt Øvre og Nedre Slottsgate. Her ligger blant annet shoppingmagasinene Eger og Steen & Strøm.

– Som Norges mest attraktive handelsområde innenfor eksklusive luksusvarer, er området sårbart for internasjonale organiserte kriminelle miljøer. Trusselen er spesielt knyttet til bruk av vold og ran, samt «smash and grab» hvor kjøretøy brukes som rambukk for å komme gjennom butikkens dører og vinduer. Dette er en kjent modus som fører til enorme materielle skader på byggene som blir rammet, heter det i brevet.

Promenaden Management har med samarbeidende eiendomseiere hatt en løpende dialog med Bymiljøetaten, Beredskapsetaten, Oslo politidistrikt, Byantikvaren og PBE for å bidra til effektive løsninger for å redusere sårbarheten for uønskede hendelser – i ytterste konsekvens terror.

Etter å ha vurdert ulike løsninger har eiendomseierne konkludert med at pullerter er den mest effektive løsningen.

– Funksjonalitet er et kriterium som er vurdert høyt i ønsket løsning. Spesielt opp mot nødetatens behov for forutsigbarhet for å raskt komme frem til skade/åsted uten å bli hindret av stengte veier. Dette er løst ved etablering av en vaktsentral i Nedre Slottsgate som er bemannet 24/7 hele året. Operatørene kan heve og senke pullertene ved behov – enten via oppringning eller via kameraovervåkning, skriver Promenaden Management.

Nødetatene vil også få egne kontroller til bruk i sine biler. I tillegg gir valgt løsning mulighet til å løfte vekk pullertene med spesialnøkkel ved eventuelt strømbrudd.

Det er planlagt å etablere seks pullerter i området, og eiendomsbesitterene skal være villige til å ta alle kostnader knyttet til innkjøp, etablering og drift av disse.

Ifølge Promenaden Management er det spesielt på morgenen og formiddagene det er viktig å få kontroll på kjøretøyene i området. I dag skal tilstanden være «rimelig kaosartet med svært mange biler som kjører på kryss og tvers for å levere varer – samt håndverkere på oppdrag».

– Å kunne retningsstyre vareleveringene vil lede kjøretøyene til gater hvor det er færre gående. En god løsning sammen med dette, vil være å etablere et fjernlager, hvor vareleveringer kan skje etter klokken 10.00. Det er dog viktig å kunne holde Kongens gate, Grensen og deler av Akersgata åpen for varelevering etter klokken 11:00, spesielt med tanke på restaurantbransjen som får levert sjømat etter klokken 10:00, skriver selskapet til PBE.

 

Powered by Labrador CMS