Tech

Først i Norge med ny teknologi i kontorbygg

Signalbygget som planlegges på Leangen i Trondheim blir det første vanlige kontorbygget i Norge hvor fjernvarme også brukes til kjøling.

NÆRMER SEG: Dette kontorbygget i Trondheim nærmer seg realisering. Bygget tar som første kontorbygg i Norge i bruk en spesiell kjøleteknologi.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

– Dette er det første vanlige næringsbygget i Norge med absorpsjonskjøleteknologi. Teknologien gjør det mulig å også benytte fjernvarmen til kjøling av bygget, sier Andreas Olstad i Signalbygget.

Benytter overskuddsvarmen

Bygget, hvor de nå jobber med å få inn leietakere er på cirka 5500 kvadratmeter og vil når det står ferdig ha plass til rundt 300 medarbeidere. Det spesielle er imidlertid verken størrelse eller andre kvaliteter, men måten bygget skal kjøles på. Moderne bygg er veldig tette og har derfor stort kjølebehov om sommeren. I dette bygget skal kjølingen skje ved hjelp av en absorpsjonskjølemaskin.

– Dagens fjernvarmeanlegg benytter ikke overskuddsvarmen. Ved hjelp av denne maskinen kan vi utnytte spillvarmen til kjøling samtidig som maskinen også produserer elektrisitet, sier Olstad.

Han forteller at Statkraft har gjort en del beregninger som viser at besparelsene knyttet til energi og oppvarming/kjøling er på rundt 30 prosent.

– Det er det ene. Et annet viktig moment er levetid. Tradisjonelle anlegg har en levetid på ti år, mens dette anlegget vil ha en estimert levetid på 30 år, sier Olstad.

Trenger et referanseprosjekt

Teknologien som skal brukes er ikke ny. Den brukes allerede i fem store bygg i Norge, blant annet på St. Olavs hospital og Solsiden kjøpesenter. Det nye er at det nå tas i bruk i et kontorbygg og i et småskalaprosjekt.

– Det er en velutprøvd teknologi i bygg som stiller store krav til driftsstabilitet, men dette er første gang vi bruker den i småskala. Utfordringen er å få den inn i mindre bygg som vanlige næringsbygg, fordi maskinene har krevd mye plass og store kostnader, sier seniorrådgiver i Statkraft, Åmund Utne, til Adresseavisen som først omtalte det nye bygget.

Utbygger av Signalbygget er selskapet Travbaneveien 1, som eies av kjøpmann og eiendomsinvestor Anders Ervig, arkitekt Per Jan Solem og eiendomsinvestorene Andreas Olstad og Kaare Arnstad. Statkraft er med for å få i gang pilotprosjektet for fjernvarme til kjøling.

– Det er viktig for oss å få opp et referansebygg, slik at løsningen blir kjent og bygget kan markedsføre løsningen, sier seniorrådgiver i Statkraft, Andreas Stokke.

Enova har gitt støtte til 50 prosent av kostnadene med å få kjøleteknologien inn i bygget.

Går snart i gang

Olstad forteller at de snart har eid ut omtrent 50 prosent av bygget og han har derfor optimistisk med tanke på byggestart.

– I forhold til offentlige godkjennelser og prosjektering er det meste klart. Vi er også i gode prosesser med leietakere og vi tror at vi kan komme i gang med byggingen i løpet av første halvår i år. Så beregner vi cirka 15 måneders byggetid, noe som betyr at vi kan være ferdige med bygget i løpet av 2019, sier Olstad, som legger til at de har signert en totalentreprise med Ruta Entreprenør om bygging av bygget og Norion Næringsmegling er ansvarlig for utleie av lokalene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fikk over 200 mill. for 270 p-plasser på Sørenga (+)
Transaksjoner
Hva bør selger gjøre om kjøper trekker seg fra en bindende avtale?
Juss
Wiederstrøm styrker staben
Karriere
Passerer snart 20 milliarder
Aktuelt
Økte byggekostnader i boligmarkedet
Play
Se alle Pluss-saker
Vant Cityprisen 2019
Aktuelt
Nejra Macic vant pris for de unge og lovende
Karriere
Fortsetter krangelen om bilfritt byliv
Aktuelt
Fikk kontrakt på 368 millioner kroner
Aktuelt