Tech

Seriegründer ønsker tech-hub i Kvadraturen

– Myntgata 2 bør være et senter for teknologisk utvikling og innovasjon, mener Are Traasdahl.

Serie-grunder Are Traasdahl mener en teknologi-hub er riktig bruk av Myntgata 2-kvartalet.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Estate Nyheter har fått tak i serie-grunder Are Traasdahl, som for tiden reiser verden rundt. Han er blant annet kjent for salget av Tapad til Telenor for tre milliarder kroner i fjor. Traasdahl er en av de som står bak initiativet om å etablere en teknologi-hub i Myntgata 2.

– Dette er en fantastisk lokalisering for å styrke en fremtidig teknologi-satsing for Oslo som helhet, samtidig som man kan bidra til å skape en «ny giv» i Kvadraturen, sier Traasdahl til Estate Nyheter, og legger til: – Vi tenker nok at man på en slik tomt kan tillate seg å rendyrke ett konsept.

Sammen med Tharald Nustad / Nordic Impact, Aspelin Ramm, Mallin, Grape Architects, Oslo Works og BA-HR, har han sendt inn et innspill til Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY), om hva eiendommen bør benyttes til. I dokumentet står det: «Vi mener utviklingen av Myntkvartalet er en unik sjanse for Oslo, og at Oslo kommune bør ta utfordringen med å tenke stort og langsiktig. Kvartalet er for viktig for at eiendomsutviklingen kun skal dekke et kortsiktig behov. Vi mener derfor at snarere enn et fokus mot en enkelt videregående skole, bør kvartalet bli en lærings- og innovasjonsarena som kan løfte hele Oslo-skolen, samtidig som det stimulerer til økt byliv og økt bærekraftig verdiskaping.»

Les også: Her er EBYs anbefalinger for Myntgata

Til skolealternativet som kommunen ønsker, sier Traasdahl at han er positiv til alle forslag, men peker også på at man i en tech-hub kan integrere et større skoleelement.

– I fremtiden vil man tenke helt annerledes rundt hvordan undervisning lokaliseres og integreres med andre virksomheter. I Myntgata 2 kunne man koblet større og mindre teknologibedrifter med interesserte skoleelever, understreker gründeren.

Et paradigmeskifte

I innspillet fokuserer de blant annet på paradigmeskiftet mot en teknologidrevet økonomisk utvikling og hvordan dette vil ha en rekke potensielle innvirkninger på Norge og Oslo. De viser til de fem største selskapene i verden i 2011, som bestod av tre oljeselskaper, en kinesisk bank, og ett teknologiselskap. Fem år senere, er fem av fem av de største selskapene i verden teknologiselskaper: Apple, Facebook, Amazon, Google og Microsoft.

– I løpet av de neste fem årene vil Norges fremtid redefineres. Prosjektet skal bidra til å tilrettelegge for en vellykket teknologisk utvikling der Norge sitter i førersetet. Den storstilte omstillingen, fra et ikke fornybart ressursgrunnlag, til en grønnere og mer bærekraftig økonomi har aldri vært høyere prioritert. Vi mener ny og grønn teknologi er nøkkelen, at Norge og Oslo kan og bør ta en mer ledende rolle, og at Myntkvartalet, med det rette innholdet, kan bli en av de viktigste arenaene i denne sammenheng. Effektivt virkemiddel for økt teknologidrevet innovasjon og omstilling, skriver de i sitt innspill til EBY.

Et unikt tilskudd til Kvadraturen

– Vi vil at Myntkvartalet skal utvikles på en måte som hedrer den historiske identiteten til anlegget, samtidig som det i sin essens viser oss hvordan vi kan leve og jobbe i fremtiden. Kvartalet kan besvare viktige behov både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, og med internasjonale ringvirkninger, gjennom å bli: et unikt tilskudd til Kvadraturen, og en bredspektret generator for byliv i sentrale Oslo året rundt et ressurssenter for fremtidsrettet læring og utdanning, et kraftsenter og et springbrett for internasjonalisering av norsk teknologi, skriver de videre i forslaget sitt.

Forslaget går ut på å etablere et dynamisk og mangfoldig brukskonsept med blant annet: Fellesarbeidsplasser, inkubatorer, og akseleratorer for oppstartsbedrifter innen teknologi. Undervisningsarealer og formidlingsarenaer, relevante for både videregående utdanning og høyere utdanningsnivå. Høykvalitets laboratorie-, prototyping-, og produksjonsfasiliteter, relevante for- og i sambruk mellom aktører innen undervisning, forskning og næringsutvikling.

Offentlig tilgjengelig makerspace/digital sløyd-fasiliteter i sambruk mellom elever/ studenter og allmenn befolkning. Dette er kun noen av forslagene.

Etter utredningen av Myntgata 2 har ikke EBY tatt hensyn til Traasdahls og de andre bak tech-hubens forslag, de anbefaler VGS i kombinasjon med flerbrukshall og lokaler for kultur- og kunstvirksomhet i Myntgata 2-kvartalet.

– Innstillingen tar etter vårt syn ikke fullt ut hensyn til hva Kvadraturen, Oslo og Norge trenger i et større perspektiv. Oslo mister her mulig anledningen til å kunne etablere en unik arena for et nytt satsningsområde innenfor teknologi, som også kunne vært en viktig bylivsgenerator og et trekkplaster Kvadraturen sårt trenger, mener Traasdahl.

– Hvilken bruk eiendommen skal ha blir uansett til syvende og sist opp til politikerne å avgjøre i reguleringssaken, så vi er optimistiske og håper på et forslag som muliggjør visjonen vi nå har skissert, avslutter en entusiastisk Traasdahl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fikk over 200 mill. for 270 p-plasser på Sørenga (+)
Transaksjoner
Hva bør selger gjøre om kjøper trekker seg fra en bindende avtale?
Juss
Wiederstrøm styrker staben
Karriere
Passerer snart 20 milliarder
Aktuelt
Økte byggekostnader i boligmarkedet
Play
Se alle Pluss-saker
Vant Cityprisen 2019
Aktuelt
Nejra Macic vant pris for de unge og lovende
Karriere
Fortsetter krangelen om bilfritt byliv
Aktuelt
Fikk kontrakt på 368 millioner kroner
Aktuelt