Stadig flere eiendommer blir finansiert i obligasjonsmarkedet.

Eksplosiv vekst i obligasjonslån

Både volum og antall utstedere av obligasjonslån har eksplodert de siste årene.

Publisert

Det kommer frem i Unions seneste bankundersøkelse.

– Ser vi på totalt utestående i eiendomsobligasjoner, så ser vi at beløpet har steget kraftig de siste årene. Volumet, som er cirka 90 milliarder i dag, er seks ganger høyere enn for fem år siden, sier analysesjef hos Union, Jo Gullhaugen.

Fire tar en tredel

Om lag 15 prosent av samlede utlån til næringseiendom er i dag obligasjoner. Det betyr at det samlet er lånt ut cirka 600 milliarder kroner til næringseiendom i det norske markedet. I rapporten forteller Gullhaugen at aktører som Norwegian Property, Entra, Olav Thon og Steen og Strøm utgjør en betydelig andel av dette.

– Hvis vi slår sammen utestående volum for disse fire så utgjør dette en tredel av det samlede utestående obligasjonsvolumet, sier Gullhaugen.

Høyere enn noen gang

Han forteller også at det er stadig flere andre aktører som benytter seg av obligasjonsmarkedet, noe som gjenspeiles i volumet av obligasjonsutstedelser innen eiendom i år.

– Volumet er høyere enn noensinne og ser ut til å havne på over 30 milliarder. Til sammenlikning var de årlige utstedelsesvolumene rundt 9 milliarder i snitt i femårsperioden fra 2010 til 2015, sier Gullhaugen, som legger til at antallet utstedere har vokst fra drøyt 20 for fem år siden til omtrent 90 i dag.

En utvikling som vil fortsette

Han tror dette er en utvikling og at obligasjonsmarkedet fortsetter å være en viktig fundingkilde og at stadig flere aktører vil velge obligasjonslån.

– Utviklingen avhenger imidlertid av hvor attraktive betingelser aktørene får i obligasjonsmarkedet i forhold til i bank. Den siste tiden har kredittspreader i bonds og bankmarginen gått i hver sin retning slik at bonds har blitt mer attraktivt relativt sett, sier Gullhaugen.

Powered by Labrador CMS