MVA-EKSPERT: Camilla Hammer Solheim i advokatfirmaet BA-HR.

Ikke rett til fradrag for mva på transaksjonskostnader ved salg av eiendomsselskap

Det er konklusjonen i Oslo tingrett dom av i går i saken der Finansdepartementet saksøkte Skatteklagenemnda.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet i saken var om merverdiavgiftslovens vilkår om at en anskaffelse må være «til bruk i» avgiftspliktig virksomhet for å være fradragsberettiget, var oppfylt for kostnader pådratt i forbindelse med mva.-unntatt salg av aksjer i eiendomsselskap.

Saken gjaldt et eiendomskonsern med holdingselskaper og en rekke single purpose eiendomsselskaper (SPVer) som var fellesregistrert i Merverdiavgiftsregisteret. Den fellesregistrerte enheten drev med utleie av fast eiendom og var frivillig registrert for dette.

I forbindelse med salget av aksjene i tre av SPVene pådro den fellesregistrerte enheten seg kostnader til eiendomsmegler og advokat. I tråd med tidligere uttalelser fra Skattedirektoratet om at det er rett til fradrag både ved direkte salg av eiendom og salg av eiendomsselskaper ut av en fellesregistrering når eiendommen har vært brukt i mva.-pliktig virksomhet, krevde den fellesregistrerte enheten fradrag for inngående mva. på disse transaksjonskostnadene, med utgangspunkt i de aktuelle eiendommenes utleieprofil (unntatt/avgiftspliktig).

Les også: Nektet mva-fradrag ved kjøp av eiendomsselskap

Skattekontoret la til grunn at transaksjonskostnadene ikke hadde tilstrekkelig tilknytning til den fellesregistrerte enhetens avgiftspliktige virksomhet og fattet vedtak om å tilbakeføre fradragsført inngående mva. Det ble blant annet vist til Høyesteretts dom av 8. juni 2015 (Telenordommen), der Telenor ble nektet fradrag for mva. på transaksjonskostnader ved salg av datterselskapet Telenor Satellite Services ut av sin fellesregistrering. Selv om salget hadde ringvirkninger for Telenors gjenværende virksomhet, kunne dette etter Høyesteretts oppfatning ikke gi den nødvendige tilknytningen til den avgiftspliktige virksomheten.

Finansdepartementet har i en uttalelse av 1. september 2015 tolket denne dommen slik at fradrag som utgangspunkt alltid er utelukket når transaksjonskostnadene er pådratt i forbindelse med en mva.-unntatt transaksjon (salg av aksjer og eiendom), og at fradrag kun kan bli aktuelt i unntakstilfeller.

Et eksempel på et slikt unntakstilfelle er i følge departementet Høyesteretts dom av 15. mars 2012 (Elkjøpdommen), der Elkjøp fikk fradrag for mva. på kostnader til oppføring av en tomannsbolig. Tomannsboligen ble byttet mot en tomt der Elkjøp skulle oppføre et nytt forretningsbygg, og et slikt bytte av fast eiendom er i likhet med eiendoms- og aksjesalg en mva.-unntatt transaksjon. Siden den unntatte transaksjonen ikke utgjorde en selvstendig målsetning for den avgiftspliktige, men inngikk som middel for å oppnå en målsetning innenfor den avgiftspliktige virksomheten, kom Høyesterett til at Elkjøp hadde rett til fradrag.

Klagenemndas flertall mente imidlertid at Finansdepartementet tillegger Telenordommen større rekkevidde enn det er grunnlag for og Elkjøpdommen mindre rekkevidde enn det er grunnlag for. Etter flertallets oppfatning er det særlige forhold som gjør seg gjeldende ved transaksjoner knyttet til fast eiendom som har vært omfattet av frivillig utleievirksomhet innenfor en fellesregistrering, og der selskaper som fremdeles omfattes av fellesregistreringen etter salget har vært direkte involvert i utleievirksomheten. Kjøp og salg av eiendom/eiendomsselskaper inngår som et naturlig integrert ledd i den frivillig registrerte utleievirksomheten som den fellesregistrerte enheten driver med. Nemnda opphevet på denne bakgrunn skattekontorets etterberegningsvedtak.

Les også: MVA-utfordringer ved førtidig opphør av leieforhold

Finansdepartementet var ikke enig i klagnemndas avgjørelse. Tidligere hadde departementet mulighet for å omgjøre nemndas vedtak, men etter en lovendring i 2010 er departementets eneste mulighet til å få overprøving å gå til rettssak mot klagenemnda. Det er første gang denne adgangen er benyttet.

Etter at søksmålet ble tatt ut har også Skattedirektoratet trukket tilbake tidligere uttalelser om spørsmålet og legger nå, i tråd med Finansdepartementets syn, til grunn at det verken er fradragsrett ved salg av eiendom direkte eller ved salg av eiendomsselskap.

Oslo tingrett sa seg enig med Finansdepartementet og kom til at klagenemndas vedtak måtte oppheves. Retten viser til at den anskaffede transaksjonsbistanden i form av megler- og advokattjenester knyttet seg direkte til de avgiftsunntatte aksjesalgene, noe som med tyngde talte for at fradrag måtte nektes. Spørsmålet ble derfor om det var grunnlag for å gjøre unntak fra det klare utgangspunktet retten mener foreligger, blant annet i lys av Telenor-dommen, om at det i slike situasjoner ikke er fradragsrett for inngående mva. I denne sammenheng viste retten til at anskaffelsen ikke har sammenheng med eksisterende utleieforhold eller anskaffelser av nye leieobjekter.

Det forelå heller ikke noe ekstraordinært ved aksjesalgene som tilsa at anskaffelsen av transaksjonsbistand hadde tilstrekkelig tilknytning til den avgiftspliktige virksomheten, slik tilfellet var i Elkjøpdommen. Eventuelle positive effekter av aksjesalget i form av tilførsel av kapital til den gjenværende virksomheten i fellesregistreringen var for løse og avledede til å kunne begrunne fradragsrett.

Uten at retten går nærmere inn på det, bemerker retten at det heller ikke ville vært rett til fradrag for salg av eiendom direkte i et tilfelle som det foreliggende.

Det må antas at Høyesteretts ferske dom i saken om Skårer Syd Holding AS ikke har talt imot tingrettens konklusjon, selv om denne ikke er omtalt i dommen.

Skatteklagenemnda må nå vurdere om tingrettens dom skal ankes.

Artikkelforfatteren er advokat i BA-HR

Les også: Mulig mva-tap for boligutbyggere

Powered by Labrador CMS