Slik ser DARK Arkitekter for seg Odd Fellow-gården etter at bygget i bakgården får tre nye etasjer.

Pecunia og Continental kritisk til høyder hos nabo

Odd Fellow-gården i Oslo sentrum vil bygge på tre etasjer i bakgården. Det frykter naboer som Pecunia og Continental vil gi dårligere lysforhold for deres eiendommer.

Publisert

Planforslaget for Stortingsgaten 28 i Oslo (Odd Fellow-gården) er ute til offentlig ettersyn. A/S Stortingsgaten 28 vil bygge seks etasjer i den eksisterende bakgårdsbebyggelsen, noe som er tre etasjer høyere enn i dag. Den foreslåtte arealøkningen er på ca, 3500 kvadratmeter, slik at det totalt blir 22 000 kvadratmeter, hvorav 15 600 kvadratmeter over terrenget.

Forslaget har fått flere høytprofilerte naboer på banen med kritiske bemerkninger. Pecunia, som eier Haakon VIIs gate 5 (Hemsen-gården) er kritisk til at Plan- og bygningsetaten har lagt saken ut til offentlig ettersyn uten at det er gitt noen informasjon om dagslysberegninger.

«Vår klients hovedinnvending mot planforslaget er at det påtenkte påbygget i bakgården vil ødelegge lysinnfall for en stor del av kontorene i Haakon VIIs gate 5. Selv om det er fremmet to alternativer, hvor Byantikvarens alternativ er to etasjer lavere enn forslagsstillers, mangler grunnlag for å avklare om noen av alternativene faktisk ivaretar dagslys for eksisterende kontorer. Eksisterende situasjon er allerede svært mørk», skriver Pecunias advokat DLA Piper i et bev til Plan- og bygningsetaten.

Videre skriver advokatfirmaet at forslaget ikke er tilstrekkelig utredet, og derfor ikke skulle vært lagt ut til offentlig ettersyn. «Det er lite hensiktsmessig å legge frem en sak hvor man vet det vil bli nødvendig med en ny høring når all dokumentasjon foreligger. Det synes underlig at man har valgt å legge saken ut til høring når forslagsstiller selv skriver: ”Før førstegangsbehandling vil vi anbefale å gjennomføre lysberegninger”.»

Hotel Continental er også kritisk til planene for Stortingsgaten 28. Allerede i fjor sommer ba Continental om informasjon om lysberegninger. «Det vises til vår tidligere merknad datert 6 juli 2016 til Dark arkitekter hvor det etterlyses illustrasjoner som viser påvirkning for Hotel Continental AS. Vi har ikke mottatt ytterligere illustrasjoner slik forespeilet. Vi konstaterer ved befaring i vår 8.etasje at et påbygg på 3 etasjer vil forringe utsynet fra våre fineste hotellrom og ikke minst vil det helt klart skygge for ettermiddagssolen», skriver Hotel Continental i et brev til Plan- og bygningsetaten.

Klingenberggaten 5 skriver i et brev til DARK Arkitekter at de har forståelse for at eier av Stortingsgaten 28 vil modernisere bygget, men savner en dokumentasjon som viser sol- og skyggestudier for sitt bygg og svar på i hvilken grad påbygg vil påvirke driften i eksisterende belastede bakgård (drift, søppel, avfallshåndtering, rømning etc.).

Byantikvaren har vært kritisk til høydene i bakgården og vil ha to etasjer lavere, noe Plan- og bygningsetaten slutter seg til i et alternativt forslag. A/S Stortingsgaten har bedt om utsatt høringsfrist. «Byantikvarens forslag, som plan- og bygningsetaten stiller seg bak, gir betydelig endret økonomi i prosjektet. Forslagsstiller ber om forlenget frist med to uker for å kartlegge om prosjektet, med rehabilitering og tilbakeføring, er økonomisk gjennomførbart uten de to etasjene», skriver DARK Arkitekter på vegne av A/S Stortingsgaten. Plan- og bygningsetaten har gitt to ukers forlengelse av høringsfristen.

Powered by Labrador CMS