PBE sitter igjen «med et inntrykk av at dagens bruk ikke er i samsvar med det planlagte fisketorget».

Fiskefarsen vokser på Rådhusplassen

Plan- og bygningsetaten kan nå fortelle at Fisketorget i Oslo ikke har søkt om eller fått tillatelse til servering/restaurant.

Publisert

I slutten av august skrev Estate Nyheter at Oslos nye fisketorg skal granskes. Bakgrunnen var at flere Oslo-politikerne kritiserte fisketorget de selv godkjente. Mange mener at bygget ikke rommer et fisketorg, men i stedet er blitt en restaurant med fiskedisk.

I en oppfølger skrev Estate Nyheter at Fisketorget pålegges å endre løsningen av Oslo Havn KF, som har inngått festekontrakten med Fisketorget i Oslo AS. Oslo Havn KF viste til kontrakten, hvor det fremgår at det bare «tillates et begrenset antall plasser for servering av sjømat».

Nå viser det seg at Fisketorget i Oslo AS mangler tillatelse fra Plan- og bygningsetaten (PBE) til å drive servering/restaurant. I et brev til Dark Arkitekter skriver PBE at «dersom det var klart allerede fra tidlig stadie at det skulle etableres en restaurant i bygningen, burde det kommet klarere frem i rammesøknaden».

PBE viser til at rammetillatelsen er basert på søknadens begrepsbruk, og at det er gitt en tillatelse til fisketorg. I søknaden er følgende ordlyd brukt: «Fisketorget er som navnet tilsier et torg eller en markedshall for salg av fisk og andre råvarer fra havet.»

Den 24. august hadde PBE en befaring på eiendommen sammen med Dark Arkitekter og representanter fra eier- og driftsselskap. Under befaringen skal arkitektselskapet ha henvist til at det i forarbeidene og saksfremstillingen er åpnet for servering. I saksfremstillingen står det at planforslaget legger til rette for etablering av markedshall for helårssalg av fisk og skalldyr.

Det PBE finner om servering i saksfremstillingen i byrådssaken, er følgende:

«En permanent markedshall i nær tilknytning til båtene vil muliggjøre helårsomsetning og øke omfanget av varetilbudet innenfor fisk- og sjømatprodukter, utvide salgstiden og gi bedre inntektsgrunnlag for fiskerne. Hovedaktiviteten på fisketorget skal være salg av fisk både i rund og bearbeidet form. I tillegg ønskes servering av fiske- og tapasretter samt skjenkebevilling for vin og øl. Salg og servering fra markedshallen skal drives av profesjonelle, mens salg fra båtene forutsettes å fortsette. Fiskehallen skal bli et permanent sted også for sesongbetonte arrangementer og et naturlig sted for informasjon om norsk fiskerinæring og produktene.»

– Det er imidlertid ikke søkt om eller gitt tillatelse til servering/restaurant, fastslår PBE, som «sitter igjen med et inntrykk av at dagens bruk ikke er i samsvar med det planlagte fisketorget og de gitte tillatelsene».

Kyrre Jordbakke, avdelingsdirektør for teknisk fagavdeling i PBE, sier at de skal vurdere videre oppfølging av Fisketorget når de har fått inn redegjørelsen.

– Brukstillatelsen er midlertidig, og vi regner med at dialogen nå bringer fisketorget til en akseptabel form innen ferdigattest kan gis, sier Jordbakke.

Ifølge årsregnskapet for 2016 har Fisketorget i Oslo AS 11 aksjonærer, hvorav Helenes Fjordfiske AS (Helene Kristoffersen) er størst med en eierandel på 23,3 prosent. Dernest kommer Kystalliansen og Normath Finance AS med 19,2 prosent hver. På aksjonærlisten finner vi også Bryn Invest AS (Bryn Eiendom) og T. Kolstad Eiendom (Tord Ueland Kolstad). Sistnevnte eier også Oslo Fisketorg AS, som er driftsselskapet bak fisketorget.

Tord Ueland Kolstad ønsker ikke å kommentere saken overfor Estate Nyheter, og henviser i stedet til styreleder Ole Grøterud i Fisketorget i Oslo AS. Grøterud sier imidlertid at han ikke kjenner til brevet som PBE har sendt til Dark Arkitekter, og at han derfor ikke kan si noe om saken.

 

Powered by Labrador CMS