Forslaget legger opp til en sterk økning i utnyttelsen i de sentrale områdene av Skøyen.

– Altfor høyt på Skøyen

Byantikvaren fraråder sterkt planforslaget for Skøyen, og vil oversende det til Riksantikvaren for vurdering av innsigelse.

Publisert Sist oppdatert

Plan- og bygningsetatens forslag til områderegulering for Skøyen er lagt ut til offentlig ettersyn. Hensikten med områdereguleringen er å utvikle Skøyen som kollektivknutepunkt med god overgang mellom tog, buss, trikk og kommende bane til Lysaker-Fornebu og Majorstuen.

Forslaget legger opp til en sterk økning i utnyttelsen i de sentrale områdene av Skøyen. Det åpner også for byggehøyder som langt overskrider eksisterende bebyggelse og kommunedelplanen for Skøyen fra 1994, med høyder på inntil 12 og 16 etasjer mot Karenslyst allé, mellom 10 og 12 etasjer mot Bestumkilen og 14 og 16 etasjer mot Harbitzalleen og Hoffsveien.

Det får Byantikvaren til å reagere.

– Vi fraråder sterkt planforslaget slik det nå foreligger, og vil oversende det til Riksantikvaren for vurdering av innsigelse. Nasjonale og vesentlige regionale kulturminneinteresser er truet av flere forhold ved planen. Det gjelder den høye utnyttelsen og den radikale økningen av byggehøydene, at bygninger og bygningsmiljøer ikke får det juridiske vernet som sikrer en tilstrekkelig bevaring og at viktige kulturminner ikke blir bevart, skriver Byantikvaren til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Antikvaren påpeker blant annet at byggehøydene mot Bygdøy både helt inn mot fredningsområdet og langs østre del av Karenslyst allé «er for høye og vil gi vesentlig skjemmende virkning av opplevelsen av det fredete kulturmiljøet på Bygdøy».

I tillegg vil utfylling av deler av Bestumkilen og forslag til byggehøyder på den eldre utfyllingen «svekke opplevelsen av Bygdøy som en historisk øy og virke negativt inn på utsynet fra Bygdøy».

– Byantikvarens vurdering er at plansaken ikke er tilstrekkelig opplyst til at det kan gjøres planvedtak, og konsekvensutredningen er for mangelfull til å kunne godkjennes. Det gjelder både konsekvensene for kulturminner, kulturmiljø og landskap av nasjonal og vesentlig regional verdi, heter det i brevet til PBE.

Powered by Labrador CMS