Nyheter

Studenter skal foreslå helt ny bydel

En gruppe med 12 masterstudenter har fått sommerjobben med å utarbeide en konseptstudie for Kjeller 2023 og området på 1100 mål.

Det er store muligheter for å bygge en ny bydel på Kjeller. (Foto: GAD/Wikimedia. Lisens: CC BY-SA 4.0)
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det er eiendomsutvikleren Aspelin Ramm og rådgivningselskapet Sweco som står bak studentprosjektet Kjeller 2023. I sommer skal 12 mastergradsstudenter med ulik bakgrunn utarbeide en konseptstudie for Kjeller 2023. De får muligheten til å foreslå hvordan området på hele 1100 mål kan utvikles til en urban bydel når Forsvaret forlater Kjeller i 2023. Forsvaret eier ca. 1000 mål av området, mens Aspelin Ramm tidligere i år kjøpte en tomt på 92 mål.

– Det skal være en medvirkningsprosess, hvor dere vil få innspill og tilbakemeldinger. Det er det vi ser på som viktig når vi nå går i gang med et så stort prosjekt, sa direktør for miljø og samfunnsansvar Isak Oksvold i Aspelin Ramm til studentene da prosjektet ble presentert på konferansesenteret til Kunnskapsbyen på Kjeller mandag.

Han la til flere viktige kriterier som studentene må følge opp i sine forslag.

– Det skal være en levende by for alle aldre. Alle skal trives på Kjeller. Det må også skapes en bærekraftig by, og innovative klima- og transportløsninger. Så må identiteten til Kjeller tas i bruk. Jeg håper vi via denne prosessen kan få en enda bedre prosess, sa Oksvold videre.

Til Estate Nyheter sier han at Aspelin Ramm vurderte Kjeller som en spennende mulighet for å drive byutvikling da de kjøpte tomten fra AIM.

– Det er en mulighet for å tenke nytt og skape en helhet som man ikke får gjort andre steder, sier Oksvold.

Silje Flage Dragsund i Sweco er fagansvarlig for studentene i Sweco. Hun sier at Kjeller er et enormt spennende område hvor de vil være en viktig aktør.

Studien til studentene skal se på hvordan Kjeller-området kan utvikles til en bydel hvor innbyggene kan dekke alle sine behov; bosted, arbeidsplass, barnehager, skoler, butikker og restauranter. Studentene skal også vurdere arbeidsplasspotensialet og kollektivtransport til og fra både Lillestrøm og Stor-Oslo må vurderes.

– Det skal være visjonært, men samtidig relevant og realistisk. Vi må komme i dialog med alle, både de store og små. Det har en kjempeverdi å bruke medvirkning aktivt. Vi har håndplukket studenter med litt ulike innfallsvinkler og ulike erfaringer til programmet. De skal jobbe med ulike løsninger, sa Silje Flage Dragsund.

Blant det studentene skal jobbe med (som spesialister) var baneløsninger, landskap, mobilitetsløsninger, miljø, visualisering av prosjektet, forurensning, transportmuligheter, veimuligheter og overvannsproblematikk.

Ordfører Ole Jacob Flæten i Skedsmo kommune gleder seg til å se hvilke forslag studentene kommer med for Kjeller.

– Vi i Skedsmo kommune er kjempeheldige med plasseringen vår, og vi får en stor arealreserve når Forsvaret legger ned på Kjeller. Det blir en stor mulighet når vi kan begynne på et sånt område fra start, sier ordføreren.

Han mener Kjeller har et veldig godt utgangspunkt med det sterke kompetansemiljøet i området. Kjeller huser blant annet Institutt for energiteknikk og Forsvarets Forskningsinstitutt, samt Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Det er et fantastisk kompetansemiljø på Kjeller, særlig innenfor fornybar energi. Vi har også kompetanse her som er utnyttet til det beste for blant annet oljenæringen. Men vi skal ikke binde noe til masten, men finne ut hva som er det beste fra stedets identitet og kvaliteter, sier Flæten.

Varaordfører Boye Bjerkholt mener potensialet er stort på Kjeller, med et areal på 1100 dekar.

– Det er et stort område. Vi skal planlegge bydelen helt fra bunnen av og ikke låse oss til noe. Det er mye ny byutviklingskompetanse som vi kan bruke, og som ikke kan brukes andre steder på grunn av at mye allerede er utviklet, sier Bjerkholt.

Bak fra venstre Martin Andersen, Catharina Lundby, Lars Petter Hermansen, Andreas Sagedal, Aksel Gundersen, Pawel Økland, Hege Vågen.
Foran fra venstre: Louise Mouchard Johnsson, Vilde Johnson Joranger, Guro Ranum, Ingvild Jacobsen Roald, Sandra Helland
Investorene vil kjøpe mer eiendom
Aktuelt
Prøver på nytt med færre boliger (+)
Bolig
Snart byggestart for hotell på Økern
Utvikling
Corona gir hotellsmell (+)
Aktuelt
Kvitter seg med 105 mål stor næringspark (+)
Transaksjoner
Skjer'a? Få med deg alt. Bli abonnent her!
Må møte som tiltalt i retten denne uken (+)
Juss
Vil hedre sin avdøde kone på Fornebu
Utvikling
Vil bygge flere hundre boliger (+)
Bolig
Rentetoppen er nådd
Play

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.