KLP har nedlagt betydelige ressurser i prosjektet. (Illustrasjon: HRTB Arkitekter)

Byantikvaren: KLP forteller bare halve historien

En garasje- og lagerbygning skaper utfordringer for KLPs boligprosjekt på Frøen i Oslo. Byantikvaren mener selskapet gir en glansbildefortelling av det tidligere hovedkontoret til Hafslund.

Publisert Sist oppdatert

I 2012 tok KLP Eiendom et planinitiativ for Slemdalsveien 35-37. Den ca. 18 mål store tomten har delvis parkmessig opparbeidet tomt i et veletablert villa-/ boligområde med kort vei til offentlig kommunikasjon og offentlige og kommersielle tilbud både på Majorstuen og Vinderen. På denne bakgrunn konkluderte KLP med at eiendommen bør utvikles til boliger.

Byantikvaren svarte imidlertid med at Hafslund hovedbygning med sidefløyer fra 1913 og 1923, samt den opprinnelige lager-/ garasjebygningen, ville bli oppført på Gul liste.

I desember i fjor kom planforslag til offentlig ettersyn. Der fremgår det at KLP Eiendom Invest AS ønsker å legge til rette for et nytt boligområde med ca. 167 boliger med 3-7 etasjer og for en 4-avdelings barnehage i Hafslunds tidligere hovedbygg. Friområdet i øst dras visuelt inn i boligområdet. Hafslund hovedbygg og tilhørende grøntareal i sør reguleres til bevaring kulturmiljø.

I tillegg til at Plan- og bygningsetaten fremmet et eget alternativ hvor antall boliger ble kuttet fra ca. 167 til 100 enheter, sendte Byantikvaren i februar et brev til KLP og gjorde selskapet oppmerksom på at oppføringen på Gul liste blir ferdigstilt.

Dette får KLP til å reagere. I et brev til Byantikvaren skriver selskapet at det som eier og forslagsstiller har nedlagt betydelige ressurser i å utvikle et planforslag innenfor aktuelle rammer og myndighetskrav.

– Forslaget reflekterer kommuneplanen 2015 – Oslo mot 2030 – der planområdet er avsatt som utbyggingsområde for bymessig utvikling med vesentlig høyere utnyttelse enn det alternative planforslaget viser, skriver KLP.

Selskapet mener at gjenbruk av garasje-/lagerbygningen til boliger vil kreve store investeringer som ikke er økonomisk bærekraftig i et livsløpsperspektiv.

– Garasje-/lagerbygningen legger store begrensninger på muligheten for en rasjonell utnyttelse av tomten til boliger. Ved riving oppnår man mange boliger med full tilgjengelighet og muligheter til varierte gode ute- og fellesareal tilpasset alle, samt etablering av et underjordisk parkeringsanlegg som vil gi en stor miljømessig gevinst både for de nye boligene og for boligene i nabolaget, heter det i brevet.

Byantikvaren ser det imidlertid som «svært uheldig» å kun bevare den herskapelige hovedbygningen i dette viktige historiske anlegget”.

– Det blir en form for «glansbilde-fortelling», der bare halve historien fortelles. Et slikt anlegg hører nøye sammen med garasje-/lagerbygningen. Bygningen er sjeldent sterkt knyttet til hovedbygningen gjennom sitt svært forseggjorte og interessante arkitektoniske uttrykk. De to bygningene danner sammen et flott gårdsrom, som vil gi store kulturmiljøverdier til et stort omfang av nye boliger. Hovedbygningen vil alene fremstå løsrevet og uten sin naturlige sammenheng. Flere eiendomsutviklere påpeker den høye verdien av å beholde eldre bygninger i tilknytning til ny bebyggelse, fordi det er med på å skape et kulturmiljø, en identitet og en stemning som hele miljøet profitterer på, skriver Byantikvaren i et tilsvar.

Powered by Labrador CMS