Nyheter

Færre spekulanter, lengre salgstid

Det er færre spekulanter i prosjektmarkedet for boliger. Det bidrar til at det tar lenger tid å selge de nye boligprosjektene.

Pareto Bank-sjef Tiril Haug Villum er opptatt av at utviklerne har god likviditet, og vil redusere risikoen ved å godkjenne kjøperne i prosjektene.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Det var på den store eiendomskonferansen Boligdagene 2017 at Pareto Banks adm. direktør Tiril Haug Villum, Miliarium Boligs adm. direktør Peder Stavnes Karlsen og Røisland & Co Rådgivning-partner Mikkel Røisland diskuterte prosjektmarkedet.

Mikkel Røisland i Røisland & Co Rådgivning er en av de store på salg av boliger i nye prosjekter. Han forteller at det har vært en betydelig nedgang i antall investorer som kjøper i prosjektene for så å selge ut når det nærmer seg ferdigstillelse.

– Flere av de mest aggressive unge investorene har trukket seg ut og er hjemme og teller penger nå. Det er bare sunt at de har trukket seg ut. Nå et det færre spekulanter inne i nye prosjekter ved salgsstart, sa Røisland.

Samtidig var han opptatt av at investorene er viktige for å få i gang utbyggingsprosjekter. De bidrar til at andelen solgte boliger blir så høy at bankene gir lån til prosjektet.

Peder Stavnes Karlsen i Miliarium Bolig forteller at det med færre investorer tar lenger tid å få solgt prosjektene.

– Vi ser allerede tendenser til at investorene forsvinner fra prosjektene. Unge førstegangsetablerte og investorer er de som sliter med å kjøpe i prosjektene nå. Det tar lenger tid å få solgt ut, men vi er ikke bekymret for at dét isolert sett bidrar til en brems i markedet, sier Stavnes Karlsen.

Røisland mener det blir stadig viktigere for boligutviklerne å differensiere eiendomsprosjektene. Han får støtte av Stavnes Karlsen.

– Vi jobber nå med differensiering i flere prosjekter. Vi må nå ut til flere mennesker, sier Milinarium Bolig-sjefen.

Tiril Haug Villum i Pareto Bank opplever nå at markedet nå er sammensatt og at særlig Oslo-markedet står ved et vendepunkt. Som finansierer av en rekke boligprosjekter er Pareto Bank-sjefen opptatt av salgsgraden til boligprosjektene.

– En ordentlig bråstopp vil gi en rekke aktører utfordringer. Som bank handler det om å ta vare på de gode kundene og de gode prosjektene, sa Haug Villum.

Hun er svært opptatt av likviditet, og vil jobbe med aktører som hele tiden har likviditeten i orden.

– Samarbeidet mellom bank og kunde blir viktigere og tettere i en situasjon hvor markedet er vanskelig. Løsningen varierer fra prosjekt til prosjekt. Kredittilgang varierer fra bank til bank, men vi vil se på hvor stor tomtebank sitter de på, stresstester og sjekke robustheten i prosjektene. Så må bankene ta stilling til om man skal ta eksponeringen ned. Vi kan spille på egenkapitalkravet og at de har likviditet, sier Haug Villum.

For en boligutvikler er det ønskelig å binde opp så lite kapital som mulig og heller ha kapitalen i arbeid, men da stiller man bakerst i køen hos Pareto Bank.

– Vi godkjenner kjøpere i prosjektene. Vi har registrert en økende andel investorer gjennom fjoråret, og det er ikke alltid vi godkjenner. Da krever vi heller en garanti fra eier hvis det er et aksjeselskap som kjøper. Vi vil ha en stor salgsgrad i eiendomsprosjektet før man setter i gang, sier Haug Villum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir sjef i Fritzøe Eiendom
Karriere
Opptil to års saksbehandlingstid på eiendomsskatteklager i Oslo
Juss
Boliger for 10 milliarder kroner ga rekord
Aktuelt
Sosiale medier tar over boligsalget
Tech
Ringnes vil kjøpe Tryvannstårnet
Aktuelt
Se alle Pluss-saker
Storkjøp for nesten en halv milliard (+)
Transaksjoner
Flere boligblokker på Bekkestua
Bolig
Har hentet 1,6 milliarder til eiendomskjøp
Aktuelt
Slipper å bruke hele eiendommen til barnehage – vil bygge 130 boliger (+)
Bolig