Artikkelen er skrevet av advokat Cecilie Dyrnes og advokatfullmektig Silje Andreassen i Arntzen de Besche. De prosederte saken for eiendomsselskapet.

Ja til MVA-fradrag ved kjøp av eiendomsselskap

I dom av 23. januar 2017 har Borgarting lagmannsrett enstemmig gitt et selskap medhold i sitt krav på fradrag for inngående merverdiavgift på transaksjonskostnader ved kjøp av eiendomsselskap.

Publisert

Selskapet kjøpte to eiendomsselskaper som begge drev utleie av næringseiendom og var frivillig registrert i Merverdiavgiftsregisteret. På kjøpstidspunktet var kjøperselskapet ikke registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Etter kjøp av selskap nr. 2 ble kjøperselskapet fellesregistrert med de to eiendomsselskapene. Kjøperselskapet fradragsførte deretter inngående merverdiavgift på kostnader til rådgivere og advokater i forbindelse med oppkjøpet.

Det ble gjennomført kontroll, og saken endte i Klagenemnda for merverdiavgift som gav staten medhold med dissens 3-2. Saken ble bragt inn for Oslo tingrett som stadfestet Klagenemndas vedtak. Tingrettens dom ble påanket, og Borgarting lagmannsrett har nå gitt eiendomsselskapet fullt medhold. I tillegg må staten betale sakskostnader for både tingrett og lagmannsrett.

Det har knyttet seg stor spenning til denne saken. Den siste tiden har det vært et sterkt fokus på status for transaksjonskostnader, ikke minst etter at Finansdepartementet har saksøkt skatteklagenemnda i en merverdiavgiftssak som gjaldt salg av AS. Lagmannsretten sier at kjøperselskapet vil ha rett til fradrag etter reglene om tilbakegående avgiftsoppgjør. Det er tydelig at lagmannsretten er av den oppfatning at kjøp av eiendom gjennom aksjeselskap ikke skal stilles annerledes enn kjøp av eiendommen direkte.

Staten har fire uker på å bestemme seg om dommen skal ankes til Høyesterett.

Artikkelen er skrevet av advokat Cecilie Dyrnes og advokatfullmektig Silje Andreassen i Arntzen de Besche. De prosederte saken for eiendomsselskapet.

Powered by Labrador CMS