GEBYRKRANGEL: Ramstadsletta Eiendom har fått godkjent bruksendring fra veksthus til næringslokaler, men steilet da regningen for byggesaksbehandlingen kom på bordet.

Fikk gebyrsjokk av Bærum kommune

Godtar ikke byggesaksgebyr på 170.000 kroner. Nå har gebyrkrangelen havnet på Fylkesmannens bord.

Publisert

På Ramstadsletta ved E18 i Bærum har de gamle drivhusene utviklet seg til et mangfoldig næringsområde, med et titalls forskjellige firmaer. Men etter en inspeksjon av kommunen og brannvesenet i november i 2015, fikk eierne av byggene beskjed om å kaste ut leietakerne.

Bakgrunnen var at det ikke var søkt om bruksendring fra veksthus til næringslokaler. Dermed var bruken av lokalene ulovlig, påpekte komunen.

Det fikk styreleder Bjørn Stordrange i Ramstadsletta Eiendom AS til å kaste seg rundt, og det ble søkt om bruksendring. Bærum kommune innvilget søknaden, og ga forlengelse av midlertidig dispensasjon for bruksendring frem til 1. mai 2018.

Les også: Stigende antall rettstvister i eiendomsmarkedet

Les også: Fylkesmannen gir dispensasjon fra kjøpesenterforskriften

Så langt var alt vel. Men så sendte Bærum kommune regning for saksbehandlingen, og denne regningen var på 169.200 kroner.

Det fikk styreleder Stordrange til å reagere.

– Det er vanskelig å forstå at en slik, relativt enkel, søknad skulle medføre et så omfattende gebyrkrav, som synes beregnet etter størrelsen på selskapets areal, skriver Bjørn Stordrange i et brev til byggesaksavdelingen i Bærum kommune.

Og kommunen bekrefter at nettopp arealet er utslagsgivende for at gebyret ble slik det ble. Drivhus er som kjent ganske arealkrevende, og i dette tilfellet er tiltakets areal oppgitt til 16.020 kvadratmeter.

I tillegg, skriver kommunen, har det vært arbeid forbundet med mottak av søknad, arkivering, tilsyn og så videre.

Les også: Vurderer erstatningskrav mot Bærum kommune

Les også: Vant alle tvistesakene i 2016

Kommunen avviser dermed å sette ned byggesaksgebyret, og Ramstadsletta Eiendom AS har derfor valgt å klage saken inn for Fylkesmannen.

Sistnevnte bekrefter at saken er under behanding, men at avgjørelse i saken blir forsinket – på grunn av stor saksmengde.

Powered by Labrador CMS