Nyheter

Økt julehandel i 2016 sammenlignet med 2015

Handelsvekst på fem prosent sammenlignet med året før.

VEKST: Nordmenn handlet inn mye av julegavene i siste liten, og dermed ble det gode handelstall for butikkene de siste dagene før jul.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Etter en treg start på julehandelen – hvor Black Friday fikk skylden, tok omsetningstallene seg opp i uke 49. Men fortsatt var shoppingtallene lavere enn året før, og det knyttet seg derfor spenning til hvordan de siste ukene før julaften ville utarte seg.

Nå er tallene her, og de viser at mange gjorde unna handlingen rett før den store dagen. I uken før julaften (uke 51) økte omsetningen med 4,3 prosent fra uken før.

– En god vekst tatt i betraktning at det var søndagsåpent i uke 50, men butikkstengt 1. juledag sier Bror W. Stende, bransjedirektør for faghandel i Virke.

Les også: Luksus har løftet leieprisene

Julehandelen tok seg opp siste uken før julaften
– Julehandelen siste uken bærer preg av at det handles inn mye mat og drikke, der veksten var på hele 18,5 prosent, kommenterer Stende.

Ser vi opp mot sammenlignbar uke i 2015 (uke 52), var veksten på hele 47 prosent. Den kraftige veksten skyldes at vi i siste uken før julaften i 2016 hadde to ekstra handledager sammenlignet med året før.

– Det er klart at vi nordmenn handler inn mye av julegavene i siste liten og dermed får vi god vekst i handelen de siste dagene før julefeiringen, forklarer Stende.

Oppsummerer man de fire siste ukene (uke 48-51), så har dermed julehandelsomsetningen blitt relativt god – med en vekst på ca. 5 prosent mot sammenlignbare uker i 2015 (uke 49-52). Omsetningen i perioden 1.-24. desember anslås til 49 milliarder kroner.

Dermed fikk Virke rett i sine spådommer, hvor man spådde at vi ville bruke mer penger på julehandelen i 2016 enn året før. 

– Dette er positivt for norsk handelsstand som er Norges største private sysselsetter. Vi er likevel fortsatt spente på hvor god desemberomsetningen totalt sett blir for norsk handelsstand, når vi runder nyttår, avslutter Stende.

Les også: Foretrekker nærbutikker foran store kjøpesentre

Skjerpet tidsfrist for inngåelse av justeringsavtaler
Juss
Ringnes og Sundt på tysk hotellraid
Aktuelt
Byen får et helt nytt sentrumskvartal
Utvikling
Dømt for å ha overført millionbeløp til seg selv (+)
Analyse
Har de mest fornøyde leietakerne
Aktuelt
Ikke gå glipp av noe! Meld deg på nyhetsbrev her!
Storhandel i Trøndelag
Transaksjoner
CapMan oppgraderer sentralt i Oslo (+)
Utvikling
Ansetter med tanke på samfunnsansvar
Karriere
Utleiers ABC – Del 24 – Tinglysning og pantsettelse
Juss

Motta gratis nyhetsbrev fra estate

Få eiendomsnyheter alle hverdager, pluss en oppdatering over ukens viktigste og mest leste saker fra eiendomsbransjen hver lørdag.