BISTOD DEPARTEMENTET: Advokatfirmaet BA-HR, her representert ved advokat og partner Anne Sofie Bjørkholt, har bidratt til forslaget til ny eierseksjonslov som ble lagt frem 16. desember.

Vil avvikle leietakers kjøperett

Forslaget til ny eierseksjonslov innebærer at eiere av utleieboliger står fritt til å seksjonere eiendommen uten å risikere å måtte selge noen av boligene til underpris.

Publisert

16. desember 2016 fremla Kommunal- og moderniseringsdepartementet sitt forslag til ny eierseksjonslov, som ved vedtakelse vil avløse den någjeldende eierseksjonsloven fra 1997. Estate Nyheter omtalte noen av punktene i går.

Advokatfirmaet BA-HR har bidratt til lovforslaget både ved å gjøre en konsekvensutredning knyttet til seksjoneringstidspunktets betydning for finansiering (se under), samt at flere av BA-HRs advokater bistod i forbindelse med Advokatforeningens høringsuttalelse til lovforslaget.

De mest sentrale endringene som er foreslått i utkastet til den nye loven er:

Avvikling av leiers kjøperettEtter gjeldende eierseksjonslov har personer som leier bolig i et bygg på seksjoneringstidspunktet på visse vilkår en rett til å kjøpe seksjonen for en kjøpesum lik 80 prosent av salgsverdien.

Departementet foreslår en fullstendig opphevelse av leietakers kjøperett, med den begrunnelse at kjøperetten representerer en unødvendig svekkelse av eiers eiendomsrett. Endringen vil medføre at eiere av utleieboliger står fritt til å seksjonere eiendommen uten å risikere å måtte selge noen av boligene til underpris.

Les også: Feil i salgsoppgaven gikk helt til Høyesterett

Seksjonering kan foretas ved rammetillatelseI gjeldende eierseksjonslov § 6 er det bestemt at nybygg tidligst kan seksjoneres når det er oppnådd igangsettingstillatelse for bygget.

Departementet foreslår å fremskyve tidligste tidspunkt for seksjonering til rammetillatelse. Grunnet innspill i høringsrunden vedrørende seksjoneringstidspunktets betydning for finansiering av byggeprosjekter ba departementet om at Advokatfirmaet BA-HR laget en konsekvensutredning av forslagets innvirkning på finansiering.

BA-HR konkluderte med at seksjonering ved rammetillatelse ikke ville få vesentlig innvirkning på utbyggers adgang til å få bankfinansiering, blant annet som følge av at bankene har anledning til å tinglyse urådigheter for å forhindre seksjonering på et for tidlig stadium, og at bankene for øvrig kan og bør bruke byggelånskontrollører for å forsikre seg om at utbyggingen ferdigstilles slik låntaker har forespeilet.

Departementet sluttet seg til BA-HRs vurderinger.

Les også: Strakstiltak for å sikre borettslag og sameier mot økonomisk tap

Krav til boliger etter plan- og bygningslovenEtter gjeldende eierseksjonslov kan ikke kommunen forhindre seksjonering av en eiendom på bakgrunn av at en eller flere seksjoner i sameiet ikke oppfyller kravene til boenheter som følger av plan- og bygningsloven.

Departementet foreslår å koble eierseksjonsloven og plan- og bygningsloven, slik at søknader om seksjonering av boligseksjoner kun skal innvilges dersom hver seksjon er lovlig etablerte boenheter etter plan- og bygningsloven, og har kjøkken, bad og wc i bruksenhetens hoveddel.

Øvrige forslag av interesse:• Departementet foreslår å videreføre ervervsbegrensningen på to boligseksjoner i gjeldende eierseksjonslov § 22 tredje ledd. Dette til forskjell fra lovutvalgets forslag om å oppheve ervervsbegrensningen.• Departementet foreslår maksimal kommunal saksbehandlingstid på 8 uker i seksjoneringssaker. Dette til forskjell fra lovutvalget, som foreslo 6 uker.• Departementet foreslår å innføre en rett for kommunen til å kreve reseksjonering i de tilfellene når det er avvik mellom et byggs egentlige utforming, og utformingen som fremgår av seksjoneringsdokumentene. I gjeldende eierseksjonslov lå denne retten kun hos sameierne.

Artikkelforfatteren er partner i Advokatfirmaet BA-HR

Powered by Labrador CMS