FLAT: Denne bilen ble flatklemt da en støttemur raste ut på en byggeplass i Bærum i fjor. Utbyggeren varsler nå erstatningssak mot kommunen, etter at fylkesmannen slår fast at kommunen har behandlet byggesaken feil.

Vurderer erstatningskrav mot kommunen

Banken tok over boligprosjektet da Bærum kommune nektet å gi igangsettingstillatelse. Nå opphever fylkesmannen kommunens vedtak, og utbygger vurderer erstatningssak.

Publisert

Estate Nyheter har tidligere omtalt byggesaken på Skui i Bærum, hvor det meste har gått galt. Utbygger Skuiveien 40 AS var i gang med oppføring av to tremannsboliger for salg, da en nyoppført støttemur raste sammen.

Les også: Utbygger i trøbbel

Ingen personer kom til skade, men en personbil ble knust under muren.Etter at Bærum kommune hadde undersøkt forholdene rundt den sammenraste støttemuren, kom det frem at det ikke forelå igangsettingstillatelse før byggingen startet.

I september 2015 fattet bygningssjefen vedtak om pålegg om stans av alle arbeider på eiendommen. Senere ble det fattet vedtak om riving av de oppførte boligene, med frist til 30. oktober samme år.

Utbygger fikk samtidig varsel om en løpende tvangsmulkt på tusen kroner per dag hvis bygningene ikke var revet innen fristen på 30. oktober. Reisverket ble revet, men ikke grunnmuren.

Det var ikke godt nok for Bærum kommune, og dermed løp dagbøtene. I midten av mai i år opplyste kommunen til utbygger at dagbøtene hadde kommet opp i 195.000 kroner på grunn av manglende riving, og at betalingsgiro med samme beløp var på vei til utbygger. I tillegg har utbygger blitt ilagt et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner for de ulovlige arbeidene.

Og i sommer ble entreprenøren i prosjektet ilagt et overtredelsesgebyr på 200.000 kroner «for ulovlig utførelse av støttemur».

Les også: Klar oppgang i antall tvistesaker

Banken tiltrådte pantetTil slutt fikk utbyggerselskapets bankforbindelse nok og tok over prosjektet. Dette skjedde i slutten av august i går, fremgår det av Eiendomsregisteret, der Fornebu Sparebank nå står som eier av tomten.

Dermed mistet Skuiveien 40 AS både eiendommen og potensielle gevinstmuligheter i et brennhett boligmarked, men satt samtidig igjen med straffegebyrene som nevnt over.

Før selskapet mistet eiendommen til banken, hadde man forsøkt å få ny igangsettingstillatelse. Dette skjedde gjennom ledelse av et nytt prosjekteringsfirma som ansvarlig utførende, som Skuiveien 40 hadde alliert seg med. Bærum kommune avslo søknaden. Avslaget ble påklaget til fylkesmannen, som nå har ferdigbehandlet saken.

Av slutningen fremgår det at fylkesmannen opphever kommunens avslag på igangsettingstillatelse. Dette betyr at saken må opp til ny behandling i kommunen. Fylkesmannen kritiserer samtidig kommunen for saksbehandlingen.

Les også: NCC punger ut etter garasjekollaps

Det er advokatfirmaet Sølverud i Drammen som representerer Skuiveien 40 AS. I et skarpt brev til Bærum kommune vises det til fylkesmannens avgjørelse, og advokatfirmaet langer ut mot kommunens håndtering av saken.

Det vises også til at den lange behandlingstiden, byggenekten og påfølgende økonomiske utfordringer førte til mislighold av låneavtaler, som til slutt endte med til at banken tok over prosjektet.

«Vi mener at kommunens behandling av saken har skyld i det inntrufne, skriver advokatfirmaet», og avslutter med å påpeke at «denne side vurderer for tiden hvorvidt kommunen kan ha blitt erstatningsansvarlig for tap Skuiveien 40 AS har lidd under kommunens saksbehandling».

Hva gjelder tidligere nevnte overtredelsesgebyrer, kreves det fra advokatkontoret Sølverud at disse frafalles – i sin helhet.

 

Powered by Labrador CMS